Поскъпването на храните на едро се забавя
За една година цените по стоковите борси са нараснали с 2.76%, а от началото на годината са се повишили с 4.73 на сто
Поредно седмично поскъпване на храните на едро (10-14 март 2025 г.) отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), което става видно от последния седмичен бюлетин на регулатора. За отбелязване е, че поскъпването се забавя
Още по темата
Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ) към 14 март е 2.346 пункта спрямо 2.323 пункта към 7 март или седмично повишение с 0.99% след нарастване с 1,31 на сто през предходната седмица.
Като брой 18 продукти са поскъпнали, а 14 са поевтинели. През февруари храните по стоковите борси са поскъпнали с 1,37 на сто, през януари нарастването е с 1,16 на сто, а от началото на годината повишението е с 4.76 на сто. На годишна база цените на едро са се повишили от 2.283 пункта към 14 март 2024 година до 2.346 пункта към същата дата на настоящата година или годишно поскъпване с 2.76 процента.
Седмичната равносметка
От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси най-много е нараснала цената на яйцата, а най-много е спаднала на брашното; при плодовете повечето са поскъпнали, а при зеленчуците повечето са поевтинели.
Разликата на цените по области
отново се е повишила при повечето от 10-те основни храни, които се наблюдават и съпоставят от ДКСБТ в 15 области на страната. Най-голяма е ценовата разлика от 9.90 лева при кравето сирене (от 6.05 лв./кг в Добрич до 15.95 лв./кг в Силистра), при кашкавала "Витоша" разликата е 9.10 лева (от 13.90 лв./кг в Добрич до 23.00 лв./кг в София), 4.40 лева е разликата при камата смес (от 6.50 лв./кг в София до 10.50 лв./кг във Велико Търново), при замразеното пиле разликата е 4.10 лева (от 5.40 лв./кг в Пловдив до 9.50 лв./кг в Силистра), 3.00 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.70 лв./кг в София до 5.70 лв./кг във Велико Търново), при ориза разликата е 2.43 лева, при захарта разликата е 2.10 лева, при слънчогледовото олио разликата е 1.80 лева, при брашното тип 500 разликата е 1.14 лева, при яйцата разликата е 0.15 лева.
При основните месни, млечни храни и варивата
11 продукта са поскъпнали, 7 са поевтинели, като трендът е от минус 4,1% до плюс 4,8 на сто, което е нормално за сезона за тази група хранителни продукти.
Най-много са поскъпнали яйцата (+4.8% до 0.33 лв./броя), следвани от захарта (+1.9% до 1.83 лв./кг), лещата (+1.9% до 4.45 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.6% до 5.15 лв./кг), ориза (+1.5% до3.29 лв./кг), прясно мляко над 3% масленост (+1.5% до 2-41 лв./литъра), малотрайни колбаси, вкл. шунка (+1.2% до 6.93 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.1% до 12.93 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.1% до 18.08 лв./кг).
Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-4.1% до 1.40 лв./кг), следвано от киселото мляко в кофичка от 400 грама (-3.5% до 1.30 лв./броя), зрелия фасул (-1.2% до 4.33 лв./кг), замразеното пиле (-0.9% до 6.46 лв./кг), слънчогледовото олио (-0.3% до 3.21 лв./литъра), кравето сирене (-0.2% до 11.32 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-0.2% до 3.09 лв./броя).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база при млечните, месните храни и варивата поскъпналите са значително повече. Най-много се е повишила цената на кашкавала "Витоша" (+1.20 лева), следван от трайния варено-пушен салам (+1.13 лева), краве сирене (+0.52 лева), слънчогледовото олио (+0.42 лева), пакетчето масло 125 грама (+0.40 лева). Най-много е спаднала цената на пилешките кренвирши (-0.45 лева), следвани от захарта (-0.27 лева), ориза (-0.07 лева).
При плодовете
включени в бюлетина на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът е от минус 0.6% до плюс 7.7 на сто, което е нормално за тази група храни за настоящия сезон.
Най-много са поскъпнали ябълките (+7.7% до 1.92 лв./кг), следвани от грейпфрутите (+4.3% до 2.63 лв./кг), лимоните (+4.1% до 2.49 лв./кг), портокалите (+2.3% до 2.21 лв./кг), мандарините (+0.2% до 2.71 лв./кг). Поевтинели са само бананите (-0.6% до 2.76 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база повечето плодове са поскъпнали. Най-много е нараснала цената на лимоните (0.43 лева), следвани от мандарините (+0.37 лева), портокалите (+0.21 лева). Поевтинели са само бананите (-0.09 лева).
При зеленчуците
от включените в бюлетина на ДКСБТ, повечето са поевтинели, с изключение на доматите (+4.5% до 3.19 лв./броя) и зрелия чесън (+3.7% до 6.60 лв./кг), като трендът им е широк от минус 7.9% до плюс 4.5 на сто, което е характерно за тази група храни за настоящия сезон.
Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-7.9% до 1.20 лв./кг), следван от зелето (-6.8% до 1.37 лв./кг), зелената салата (-4.9% до 0.98 лв./броя), моркови (-2.6% до 1.23 лв./кг), краставици (-2.5% до 3.46 лв./кг), картофи (-2.0% до 1.35 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база поскъпналите са повече. Най-много се е повишила цената на зрелия чесън (1.10 лева), а най-много е спаднала е цената на зрелия кромид лук (-0.30 лева).