Русия може да използва кораб, който в момента е закотвен в пристанище в руския Далечен изток, за да завърши газопровода "Северен поток-2" до Германия, заяви пред медии руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Очаква се "Северен поток-2" да бъде пуснат до края на 2020 година, допълни Новак.

Швейцарско-холандската компания Олсийз (Allseas), която се занимаваше с полагането на тръбите на газопровода, преустанови работа заради заплахата от американските санкции, заложени в бюджета за отбрана на САЩ.

Остава да бъдат завършени 160 км от съоръжението край датския остров Борнхолм.

Новак не посочи конкретно името на кораба, който може да бъде използван. През 2016 г. обаче Газпром купи кораба "Академик Черски", който е специализиран в полагане на тръби и в момента е закотвен в руското тихоокеанско пристанище Находка.

Ще бъдат необходими около 45 дни съдът да достигне района на Борнхолм, минавайки през Суецкия канал, или около 37 дни, ако бъде избран Северният морски път през Арктика. За втория вариант ще трябва корабът да бъде придружен от ледоразбивач, уточнява Ройтерс.

Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува американското законодателство, предвиждащо санкции срещу компании, участващи в проекта "Северен поток 2", предаде ДПА.

Фон дер Лайен изрази позицията си в интервю за германското сп. "Шпигел".

След построяването си "Северен поток 2" ще позволи на Русия значително да увеличи вноса на газ в Германия през Балтийско море. Противниците на проекта се опасяват, че той ще увеличи енергийната зависимост на Германия от Русия, като наред с това ще изложи на риск енергийните доставки за страните от Централна и Източна Европа, които тръбопроводът заобикаля.

Фон дер Лайен призна, че проектът има политическо измерение и че Еврокомисията трябва да защитава интересите на държавите членки от Източна Европа, отбелязва ДПА.

От друга страна, ЕК се противопоставя на санкциите срещу европейските компании, които участват в проекта, изтъкна Фон дер Лайен.

САЩ отново предупредиха за санкциите

Изпълнителите на "Северен поток-2" могат да избегнат санкциите на САЩ, ако прекратят работа до 20 януари 2020 година - 30 дни от подписването от президента Доналд Тръмп на бюджета за отбрана, въвеждащ санкции срещу руски газопроводи. Това се казва в публикуваните днес от Държавния департамент пояснения към правилата на действие на американските ограничителни мерки, цитирани от ТАСС.

"САЩ ще въведат санкции, ако свързани със строителството компании не демонстрират незабавно намеренията си да прекратят работа. Свързаните със строителството компании трябва да приключат работа в течение на 30 дни. Всяка компания, участваща в проекта "Северен поток-2", трябва внимателно да проучи какво означава това за нейната дейност", е посочено в документа.