Консорциумът Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), който строи газопровода съобщи, че остават да се построят още около 160 километра от трасето, предаде Ройтерс.

Миналата седмица швейцарската компания Олсийз (Allseas), която се занимаваше с полагането на тръбите на газопровода, преустанови работа заради заплахата от американските санкции, заложени в бюджета за отбрана на САЩ.

Съоръжението с обща дължина 2460 километра има за цел да доставя руски газ на Германия и други европейски потребители. Досега са положени над 2300 километра от тръбите.

Според САЩ газопроводът, преминаващ по дъното на Балтийско море, ще направи Европа прекалено зависима от руския газ.

По-рано днес руското правителство обеща да отговори с ответни мерки на американските санкции, наложени в събота, срещу новия руско-германски газопровод "Северен поток-2".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон миналата седмица, който налага санкции срещу отделни лица и компании, които участват с плавателни съдове в строителството на "Северен поток-2" под Балтийско море от Русия до Германия.

Този ход накара швейцарската компания Олсийз (Allseas), която се занимаваше с полагането на тръбите на газопровода, да преустанови работа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че Москва ще предприеме реципрочни мерки срещу санкциите, които Русия смята за неприемливи.

"Как и кога ще бъде направено това е въпрос на руските национални интереси", заяви Песков.