Германската агенция за управление на енергийните и комуникационни мрежи отхвърли днес искането на компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) газопроводът "Северен поток-2" да бъде изключен от обхвата на европейското законодателство, съобщи в. "Ханделсблат" и БТА.

Изданието се позовава на документ, който агенцията е изпратила днес до страните в спора.

Според ведомството газопроводът не изпълнява законодателните изискванията за освобождаване от разпоредбите на ЕС, тъй като не е завършен.

Решението нанася удар на проекта, отбелязва "Ханделсблат". Компанията Норд стрийм 2, която е 100 процента собственост на руския газов холдинг "Газпром, в началото на 2020 година подаде молба съоръжението да бъде изключено от разпоредбите на ЕС.

Такава възможност по принцип бе предвидена миналата година при обновяването на директивата за вътрешния газов пазар на ЕС. Въпросът е в компетентността на регулаторите в държавата, в чиито води е краят на конкретния тръбопровод.

"Северен поток-2" започва в Русия и след като преминава по дъното на Балтийско море, завършва в Германия.

Изключението обаче е предвидено за тръбопроводи, завършени към май 2019 година, а към тази дата "Северен поток-2" все още не бе достроен. Според компанията оператор обаче понятието "завършен" не бива да се тълкува ограничено.

Страните трябва да изложат позицията си до 8 май, скоро след което регулаторът възнамерява да обяви окончателното си решение.