На 1 април Газпром започна да изпраща официални писма до контрагентите си във връзка с новите изисквания за плащане на доставките на газ в рубли, съобщи компанията, като подчерта, че ще продължи да се съобразява с руското законодателство.

Холдингът добави, че плащанията ще се извършват в съответствие с правилата, определени от Русия.

Плащанията в рубли, за които Русия настоява за своя износ на газ, ще засегнат сетълментите, дължими в края на април и май, а Русия няма да прекрати доставките на газ за Европа в петък, 1 април, каза междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс (Reuters).

Президентът Владимир Путин подписа в четвъртък, 31 март, декрет за промяна на валутата, което европейските правителства определиха като неприемливо нарушение на договорените условия. По силата на указа за вноса на газ от Русия "неприятелските" държави (всички страни от ЕС) са задължени да плащат доставките в рубли.

"Това означава ли, че ако няма потвърждение за плащане в рубли, доставките на газ ще бъдат прекратени от 1 април? Не, не е и не следва това от указа", каза Песков пред репортери.

Той добави, че промяната ще засегне плащанията от втората половина на април и "Газпром" ще работи със своите клиенти за прилагане на новите правила.

Песков каза, че Русия може в даден момент да се откаже от нововъведението за рублата, ако условията се променят, но "в сегашните условия рублите са най-предпочитаният и надежден вариант за нас".

Запитан за съобщения в германските медии за възможността Германия да национализира някои дъщерни дружества на "Газпром", Песков отговори, че това би било сериозно нарушение на международното право.

Русия е свидетел на "гангстерски действия" във връзка с изземването на нейната собственост, отбеляза Песков.

Страните от Голямата седморка (G7) решиха да призоват местните компании да не приемат фактури в рубли за доставките на руски газ. Споразумение за това беше постигнато на спешна среща на министрите на енергетиката на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония. По-късно към това решение се присъедини и Европейският съюз.

В петък, 1 април, потоците газ останаха стабилни през два от трите основни газопровода, които доставят руски газ в Европа - "Северен поток 1" през Балтийско море и в Словакия през Украйна.

Потоците през третия основен маршрут, газопровода Ямал-Европа, бяха в обратна посока (реверсивен режим), доставяйки газ от Германия за Полша, но това се случва периодично и не означава непременно промяна в стратегията.

'Газпром" вече заяви, че продължава да снабдява Европа през Украйна в съответствие със заявките на потребителите, които са намалели само частично от четвъртък.

Някои договори включват доставка на газ преди плащанията, което предполага, че крановете може да не бъдат изключени веднага.

"Булгаргаз" съобщи, че e платил в долари, както е по договор, за доставката на природен газ от "Газпром експорт" за април.

Каква ще е схемата за плащане

По силата на указа на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.