Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков потвърди информацията, че Руската федерация сега обмисля схема за плащане на газ от чуждестранни партньори в евро, които ще бъдат превеждани в Газпромбанк, която след това ще ги обръща в рубли.

В същото време представителят на Кремъл не пожела да разкрие подробности за тази схема и дали тя ще бъде валидна за всички "неприятелски" страни вносители, а не само за Германия и Италия, с които беше обсъдена.

"Подробностите ще бъдат дадени допълнително, сега няма да разкриваме това в детайли", каза Песков, цитиран от Газета.ру, и допълни, че най-общо за схемата са били уведомени Франция и Италия.

Германия междувременно задейства извънреден план за управление на доставките на газ на фона на опасенията, че Москва може да намали износа. Австрия също активира план за ранно предупреждение. Заедно с Франция трите страни призоваха потребителите да пестят енергия.

Как се развиха събитията дотук

На 23 март Путин по време на среща с правителството обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за Европа и САЩ скоро ще бъде конвертирана в рубли - повече няма да се плаща в "компрометирани" валути.

В отговор страните от Г-7 решиха да призоват местните компании да не приемат руската валута при плащания за газ, след като в договорите са заложени евро или долари. Решението дойде на спешна среща на министрите на енергетиката на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Последва и изявление на ЕС, че за руски газ няма да се плаща в рубли.

На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне на плащанията за газ с неприятелски държави в рубли до 31 март, като представят модел за превалутиране на плащанията по доставките. 

В сряда, 30 март, Песков заяви, че промяната на валутата за разплащане е времеемък процес и на никого няма да се налага да плаща в рубли от 31 март.

Какво си казаха Путин и Шолц

Часове по-късно на същия ден Путин разговаря по телефона с германския канцлер Олаф Шолц и с италианския премиер Марио Драги, с които обсъди въпроса за плащането на руския газ.

Германският канцлер е потвърдил пред Путин, че страната му ще продължи да плаща за руския газ в евро или долари и че нищо няма да се промени за европейските партньори, въпреки плана на руския президент за плащане в рубли.

Путин обяснил, че парите ще бъдат превеждани в банката на "Газпром" и след това превеждани в рубли в Русия, се казва в изявление на говорител на германското правителство, цитиран от DW.

В момента тази банка не е обект на санкции от ЕС именно поради паричните трансакции за доставки на енергия, които минават през нея.

"Шолц не се съгласи с предложената от Путин процедура в разговора, но поиска писмена информация, за да се запознае по-добре с предложението", се добавя в изявлението.

Путин се е опитал да оправдае искането на Русия за плащания в рубли, като каза, че "в нарушение на нормите на международното право валутните резерви на Банката на Русия бяха замразени от страните-членки на Европейския съюз", съобщи Кремъл и добави, че двамата лидери са се съгласили експерти от всяка страна да проведат допълнителни дискусии по въпроса.

Путин също така е разяснил как ще се осъществи преходът към разплащане в рубли за доставки на руски газ и пред италианския премиер Марио Драги, се казва в съобщение на Кремъл. От офиса на Драги потвърдиха, че темата за заплащане на руския газ в рубли е била обсъдена между двамата лидери.