Германското министерство на икономиката обмисля експроприация на подразделенията на "Газпром" и "Роснефт" в страната на фона на безпокойството за сигурността на енергийните доставки, съобщи вчера бизнес всекидневникът "Ханделсблат", цитирайки правителствени източници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дискусиите между висши представители на министерството и канцлера Олаф Шолц целят да предотвратят мащабни прекъсвания енергийните доставки, ако някоя от компаниите, които са системно важни за Германия, започне да изпитва трудности, съобщи вестникът.

И двете компании са незаменими на германския енергиен пазар, като "Газпром Германия" разполага с големи газови хранилища, а "Роснефт Германия" е ключов играч на пазара на рафинериите за бензин, дизел и керосин, пише "Ханделсблат".

В същото време компаниите рискуват да изпаднат в "технически фалит", след като банки и бизнес партньори се дистанцират от компании с руски собственици, откакто бяха въведени западните санкции срещу Русия, заключава вестникът.

Засега представители на двете компании и на германското министерство на икономиката не са отговорили на запитванията за коментар по темата.