"Булгаргаз" e платил за доставката на природен газ за България от "Газпром експорт" за април в долари, както е по договор. Това съобщиха за БТА от Министерството на енергетиката.

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък, че е подписал указ, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от петък, 1 април, да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъдат прекратени, предаде Ройтерс.

"Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противен случай съществуващите договори ще бъдат прекратени", подчерта руският президент.

По силата на декрета на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.

Германия и Франция побързаха да отхвърлят изискванията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите договори, съобщи още Ройтерс.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за "изнудване". По думите на Хабек Германия е готова за всички сценарии, включително и спирането на руски газ за Европа.

В резултат на обявения декрет цената на газа в Европа скочи до 1450 долара за 1000 кубични метра. Впоследствие борсовата стойност на синьото гориво пое надолу и към 21:15 ч. бълг. вр. в четвъртък бе 1350 долара за 1000 кубични метра, показват данните на ICE.