Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек задейства в сряда първото ниво от ранното предупреждение за доставките на газ, тъй като Москва продължава да изисква плащането да е в рубли, а Берлин отказва.

Този ход е първото от трите нива на предупреждение и включва създаването на кризисен екип в неговия офис, който да се справи със стабилността на доставките на газ в страната. Германското газово хранилище в момента е запълнено до около 25% от капацитета си, каза Хабек, цитиран от DW.

"В момента се доставя газ, няма недостиг", обясни той. "Въпреки това трябва да увеличим предпазните мерки, за да бъдем подготвени в случай на ескалация от страна на Русия".

Хабек призова бизнеса и частните лица да се опитат да намалят потреблението на енергия колкото е възможно повече, тъй като Германия се опитва да се откаже от зависимостта от руския газ.

Планът на Германия има три кризисни нива

Тристепенният план за извънредни ситуации подробно описва начините за пестене на газ, осигуряване на доставки и гарантиране, че домакинствата разполагат с достатъчно количество гориво.

Първото ниво предвижда ранно предупреждение, че са възможни проблеми с доставките. Засега те изглеждат сигурни и не се наблюдава недостиг на синьо гориво, посочи Хабек, цитиран от АФП и Ройтерс.

Второто ниво е тревога, когато прекъсване на доставките или особено високо ниво на търсене създава дисбаланс, който обаче може да се коригира без специална намеса.

Третото ниво е извънредно положение, при което пазарните мерки не са успели да решат проблема с недостига. На това ниво германският мрежов регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur) трябва да реши как да разпределя оставащите запаси от газ из страната.

Путин нареди от "неприятелските" държави да плащат газа в рубли 

Миналата седмица президентът Владимир Путин обяви, че Русия ще доставя газ на Германия и други "неприятелски държави" само срещу плащане в рубли, ход, който вероятно има за цел да подкрепи рублата, чиято стойност се срина след налагането на западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.  

"Неприятелските" страни заявиха, че няма да се съобразят с искането на Русия, отбелязвайки, че това е начин да се заобиколят санкциите.

Във вторник Москва потвърди, че ще приема плащане само в рубли за доставки на газ за Европейския съюз.

Германия силно разчита на руския газ

Германия силно разчита на руския газ за своите енергийни нужди, като над половината от нейните доставки на изкопаеми горива идват от Русия, което прави най-голямата икономика в Европа особено уязвима от икономическо въздействие на войната в Украйна.

През последните седмици Германия ускори плановете си за намаляване на зависимостта си и диверсификация на доставките. Страната вече намали вноса на руски газ през последните седмици и те вече са 40 на сто спрямо 55 на сто преди инвазията в Украйна.

Ако ситуацията ескалира и Германия бъде принудена да приложи най-високото си ниво на предупреждение, правителството вероятно ще поеме разпределението, за да осигури адекватни доставки на газ за "защитени клиенти", което означава домакинства и болници, наред с други основни услуги, пояснява DW.