Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съобщи, че започва нов проект на стойност 40 милиона щатски долара, финансиран от Канада, за по-нататъшно справяне с недостига на складове за съхранение на зърно в Украйна, предаде БТА.

Инициативата ще позволи съхранението на допълнителни 2,4 милиона тона зърно между 2022-2023 г., наред със съответната техническа поддръжка и оборудване. Това допълва подкрепата от 17 милиона щатски долара, предоставена неотдавна от правителството на Япония за покриване необходимостта от съхранение на 1 милион тона зърно.

"Благодарение на финансирането, осигурено от канадското министерство по глобални въпроси, ФАО ще достави временни и фиксирани решения за съхранение на зърно, включително полиетиленови опаковки, машини за товарене и разтоварване и модулни единици за по-дългосрочно съхранение, насочени към малки и средни ферми в 15 области", сподели Пиер Вотие, ръководител на офиса на ФАО в Украйна.

ФАО също така ще закупи лабораторно оборудване на стойност до 2 милиона щатски долара за подпомагане на шест стратегически лабораторни съоръжения за наблюдение на болести по животните в съответствие с правилата за безопасна търговия на Световната организация за здраве на животните, обясни Вотие.

Към днешна дата, с допълнителните средства от Канада, ФАО е събрала 70,4 милиона щатски долара от общо 180,4 милиона щатски долара, необходими по Плана за бързо реагиране и Стратегията за подкрепа на съхранението на зърно. Спешно са необходими допълнителни 110 милиона щатски долара за подпомагане на уязвимите домакинства в селските райони.

Този сезон Украйна очаква да прибере до 51,1 милиона тона зърнени култури, след като прибирането на зимните култури започна през юли, а на пролетните култури е по-късно през годината. От общия капацитет за съхранение на 75 милиона тона, 14 процента от съоръженията са повредени или унищожени, 10 процента се намират в окупирани от Русия територии и около 30 процента все още са заети с 22 милиона тона миналогодишна реколта, чакащи за износ. Това съобщава правителството на Украйна, цитирано от ФАО.