Украинското министерство на външните работи съобщи днес, че "на руския кораб, превозващ украинско зърно, е било позволено да напусне турското пристанище Карасу", като окачестви това като неприемлива ситуация и добави, че турският посланик ще бъде повикан за изясняване на ситуацията, предаде Ройтерс. 

"Неприемливо" е на кораба да му бъде позволено да напусне, заяви украинското министерство на външните работи, след като данните на глобалната мрежа Refinitiv са отразили напускането на кораба и отплаването от северозападното турско пристанище Карасу късно в сряда. 

"Съжаляваме, че на руския кораб "Жибек Жоли", пълен с крадено украинско зърно, е било позволено да напусне пристанището Карасу въпреки доказателствата за извършено престъпление, предоставени на турските власти," написа в Туитър говорителят на външното министерство на Украйна Олег Николенко.

Скоро след това изявление руските агенции цитираха АФП да съобщава, че корабът "Жибек Жоли" е навлязъл в териториалните води на Русия.

"Той навлезе в руски териториални води, но не се приближи до пристанище", каза неназован турски служител.

"Посланикът на Турция в Киев ще бъде поканен в украинското министерство на външните работи за изясняване на тази неприемлива ситуация", посочи Николенко.

Корабът "Жибек Жоли" бе спрян в пристанището Карасу на 1 юли. Ден по-рано властите в Бердянск се похвалиха, че от пристанището е отплавал първия от месеци кораб със зърно - на път за "приятелска държава".

Киев поиска от Анкара да задържи товарния кораб под руски флаг, за който се смята, че превозва украинско зърно от Бердянск.

Илнур Чевик, съветник на президента на Турция, каза тогава, че ако се докаже, че зърното на борда принадлежи на Украйна, то товарът може да бъде конфискуван. Той отбеляза, че "в Кремъл са добре запознати с правилата на играта и много добре знаят, че ако се опитат да вземат нещо незаконно, то ще бъде конфискувано".

Заместник-директорът на Дирекцията за информация и печат към руското външно министерство Алексей Зайцев по-рано тази седмица каза, че товарният кораб "Жибек Жоли" е бил подложен на стандартни процедурни проверки в турското пристанище Караси, като не ставало въпрос за задържане на кораба, посочва ТАСС.

Турската държавна телевизия ТРТ-Хабер съобщи, че външните министри на Турция и Украйна - Мевлют Чавушоглу и Дмитро Кулеба, са обсъдили днес по телефона редица въпроси, сред които износа на зърно и ситуацията, свързана с кораба "Жибек Жоли".

Засега не са известни повече подробности от разговора.