Има шанс блокираните около 20 млн. тона украинско зърно да потеглят към световния пазар и главно към страни, изпитващи продоволствени нужди. Български фермери и експерти обаче предупредиха за опасност от евтин внос на украинска зърнена продукция при това със съмнително качество - заради дългия престой по складове и кораби и условията за съхранението му.

Неотдавна председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова заяви, че безмитният внос от Украйна и Молдова убива търговията и призова българската държава да се намеси при безмитния внос от Украйна и Молдова,

Ще има ли контрол на внесеното у нас зърно

Министърът на земеделието Иван Иванов поясни, че с решение на Европейската комисия украинското зърно е освободено от мито и фитосанитарен контрол. Но във връзка с качеството той каза, че след получен официален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите министърът е разпоредил проверка на посочените от организацията места за съхранение. Иванов обеща днес по bTV всички взети проби да бъдат стриктно проверени, резултатите да бъдат публични и ако има разминаване в изискванията по българските стандарти, да бъдат предприети мерки.

В момента няма никакво търсене на пшеница, изкупната цена на ечемика падна от 650 лева на 520-540 лева за тон, а на слънчогледа - от 1600 лева на 800-1000 лева, каза браншовикът Радостина Жекова в края на юни. Тогава тя отбеляза, че украинските производители са готови да продадат всичко на всякаква цена и призова българската държава да се намеси при вноса със засилен фитосанитарен контрол.

Сега не е ясно внасяните от Украйна слънчоглед и царевица как са произведени, съхранявани и транспортирани, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Месец по-рано, на 23 май, председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски предупреди, че ако блокираните 20 милиона тона украинската продукция рязко излезе на пазара, това ще означава изключително поевтиняване на зърното, което може да обрече на фалит нашите производители. Причината е в направените до момента от тях високи разходи, отбеляза Абровски.

Украинското зърно тръгва към света

Новината от сряда, 13 юли, е, че Истанбул ще е домакин на координационен център за решаване на зърнената криза. Военни делегации на Турция, Украйна и Русия - в първи пряк контакт, договориха в центъра да се обсъждат основните технически въпроси, свързани с пристанищните дестинации, контрола и осигуряването на сигурността на корабите, превозващи зърно от украинските пристанища. Срещата е важна стъпка, предприета за разрешаване на хранителната криза, която тревожи целия свят. Тя ще допринесе и за безопасното евакуиране на плавателните съдове, блокирани в украинските пристанища", каза министърът на отбраната на страната инициатор и домакин - Турция - Хулуси Акар.