Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия, а той ще съдържа под някаква форма и налагането на ембарго на руския петрол, потвърди пред журналисти заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис при пристигането си за срещата на външните министри от ЕС в Люксембург.

Комисията работи активно за постигане на консенсус сред страните членки по въпроса, каза той.

Съветът на външните министри на ЕС ще се обсъжда продължаваща война в Украйна и европейската реакция.

Европейската комисия работи за налагането на ембарго върху руския петрол, заяви преди срещата ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от Ройтерс и БТА. То може да влезе в следващия пакет санкции, но все още нищо не е уговорено, добави ирландският министър.

Ковъни изрази личното си желание 27-те страни членки на ЕС колкото се може по-скоро да достигнат до разбирателство по въпроса.

Същевременно външният министър на Германия Аналена Бербок посочи, че ЕС трябва да спре вноса на каквито и да било изкопаеми горива от Русия.

Литва е първата страна от ЕС, която вече се отказа от внос на руски газ, но все още купува руски петрол. След изтичането на съществуващия договор обаче вносът ще спре, посочват източници от Вилнюс. Останалите страни членки на ЕС тепърва трябва да решат как ще постъпят.

Чешкият външен министър Ян Липавски от своя страна заяви, че Прага подкрепя налагането на максимално строги санкции на Русия заради инвазията й в Украйна, доколкото това е възможно.

Против налагане на енергийно ембарго на Русия - най-вече заради доставките на природен газ, засега са Австрия, България, Румъния Германия - въпреки изявленията на външния министър Аналена Бербок, и други страни. 

Това е неразумна мярка, която ще навреди повече на тези, които я налагат, заяви на 4 април австрийският канцлер Карл Нехамер през телевизия "Пулс-24". Нехамер днес е в Москва, където ще разговаря с президента Владимир Путин и така ще се превърне в първия европейски лидер, посетил Русия след инвазията й в Украйна.