Австрия не обсъжда възможността за налагането на ембарго върху доставките на газ от Русия, заяви канцлерът Карл Нехамер по повод реакцията на ЕС във връзка с разкритията за убийства на цивилни в украинския град Буча, предаде ТАСС.

"Австрия не обсъжда възможността за забрана на руския газ. Не само Австрия, но и Германия, Румъния, България и други страни зависят от руския газ. Това е неразумна мярка, която ще навреди повече на тези, които я налагат", заяви Нехамер през телевизия "Пулс-24".

По думите на австрийския канцлер новите санкции от страна на ЕС срещу Русия трябва да бъдат разумни. "Санкциите трябва да засегнат този, срещу когото са насочени", добави Нехамер.

В същото време китайските вносители на втечнен природен газ (ВПГ) планират да закупят руски ВПГ с намаление, съобщи днес агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС.

Най-големите китайски държавни компании, сред които "Синопек" (Sinopec) и "ПетроЧайна" (PetroChina) водят преговори с доставчици за закупуването на спотови партиди ВПГ с голяма отстъпка, според "Блумбърг".

Някои вносители разглеждат възможността за използване на руски фирми за участие в търгове за закупуване на ВПГ от тяхно име, за да прикрият от правителствата на други страни плановете си за доставки на газ от Русия. Освен това компаниите възнамеряват да се въздържат от големи покупки.

Руският ВПГ се продава с намаление от над 10 на сто спрямо цените за доставки от Средна Азия, според информация на трейдъри, цитирани от агенцията.

В Китай в момента няма недостиг на газ заради топлото време и намаляването на опасенията за възможни нови антиковидни мерки, отбелязва "Блумбърг".

Въпреки това закупуването на гориво на ниска цена ще позволи на Китай да напълни хранилищата до сезонното повишаване на цените.

"Синопек" и "ПетроЧайна" не са отговорили на молбата на "Блумбърг" за коментар.