Евентуално европейско ембарго върху руския петрол ще създаде реален проблем с доставките на дизелово гориво, на което Европа е голям потребител, предупреди днес френското министерство на енергийния преход, цитирано от Франс прес и БТА.

На нас в Европа и във Франция ни предстои да се изправим пред тази нужда от дизел, която може да стане все по-голяма, ако бъдат взети решения през идните дни или седмици, заяви френският министър на енергийния преход Барбара Помпили, чиято страна е начело на ротационното председателство на ЕС.

ЕС обмисля да наложи ембарго върху руския петрол, като тази възможност ще бъде обсъдена на срещите на върха на ЕС, НАТО и Г-7 в четвъртък и петък. Трите срещи на върха със сигурност ще предоставят възможност за нови дискусии за санкциите и за евентуални санкции върху вноса на петрол, коментира Помпили на министерската среща на Международната агенция за енергия (МАЕ) в Париж.

Европа ще сложи край на енергийната си зависимост от Русия, но това е невъзможно да се направи за един ден, подчерта в навечерието на обсъжданията германският канцлер Олаф Шолц. Той отбеляза, че санкциите могат да засегнат европейските държави по-сериозно, от колкото руското ръководство.

Трябва да знаете, че евентуално ембарго ще създаде реален проблем за дизеловото гориво, който ще е много по-голям от трудностите, които можем да имаме с петрола, подчерта френският министър.

Русия, най-големият износител на петрол в света, произвежда около 11 милиона барела суров петрол дневно, от които малко над 5 милиона барела са за износ. Страната обаче експортира и 1,5 милиона барела газьол дневно, на които Европа и най-вече Франция държат много, тъй като не произвеждат достатъчно.

Във Франция делът на дизела в общото потребление на пътни горива все още е бил преобладаващ през февруари 2022 г. - 75,7 на сто, сочат данните на специализираните компании в петролния сектор.

Френската група "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), която обяви във вторник, че се отказва от всякакви покупки на руски петрол или петролни продукти поне до края на годината, намекна, че ще доставя дизелово гориво от други континенти, най-вече от рафинерията си "Саторп" (съвместно със "Сауди Арамко" - Saudi Aramco) в Саудитска Арабия.

МАЕ публикува неотдавна планове от 10 точки за намаляване на европейската зависимост от руските петрол и газ. Не можем да минем без подобен анализ по въпроса за дизеловото гориво и необходимостта всички ние да сме солидарни, като работим върху стратегическите резерви, призова Барбара Помпили в заключение.