Европа има намерение да замести руските газови обеми от 155 млрд. куб м годишно, както следва: 50 млрд. куб м чрез осъществяване на внос на LNG (втечнен природен газ), 10 млрд. куб м с тръбопроводен газ от Северна Африка или от Изток. Освен това ЕС смята да намали потреблението на газа за отопление и за климатици с 14 млрд. куб м. Развитието на енергетиката на основата на биометан и възобновяеми източници ще осигури възможност за икономии на още 25 млрд. куб метра.

В случай на прекратяване на доставките от Русия може да са необходими и по-сериозни мерки - използването на въглища или на мазут.

На този фон анализатори от САЩ поставят въпроса, след като страната вече веднъж е помогнала за преодоляване на газовата криза в Европа дали сега ще може да изпълни обещанието дадено от президента Джо Байдън за осигуряване на необходимото количество LNG.

Въпросът сега е дали Съединените щати могат да поддържат притока на газ. Американските терминали за втечнен газ са изчерпани, а изграждането на нови ще отнеме години. Европа се нуждае от алтернативи на руския газ днес, на фона на опасенията, че Москва може да спре напълно износа. Борбата за намиране на допълнителни доставки нарушава бързо разширяващия се пазар на LNG и повишава цените на световния пазар.

Нуждата на Европа от повече газ ще засегне другите вносители на втечнен природен газ от Азия, Близкия изток и Латинска Америка. С покачването на цените на втечнения природен газ тези страни ще се стремят да намалят потреблението си на синьо гориво и да преминат към други алтернативни горива, ако могат, ако са налични и са по-достъпни, констатира също в своя статия за Anne-Sophie Corbeau от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Азия е основната дестинация за американските товари в LNG, откакто САЩ започнаха доставките през 2016 г. Оттогава Южна Корея представлява 14,4% от износа на втечнен природен газ, следвана от Япония (10,5%) и Китай (8,7%), според Данни от Министерството на енергетиката.

През последните месеци обаче се наблюдават драматични промени в потоците на LNG. Доставките на газ за Китай, Япония и Корея са намалели съответно с 11%, 14% и 7% през първото тримесечие в сравнение със същото време на миналата година, казва анализаторът от WoodMackenzie Valery Chow.

Докато Катар и Австралия продължават да доставят LNG за Азия, американските доставки са пренасочени към Европа. Cheniere Energy Inc., най-големият износител на втечнен природен газ в Америка, изчислява, че 75 процента от товарите, които напускат доковете от началото на годината, са насочени към Европа. През януари Обединеното кралство, Франция, Испания и Турция се наредиха сред първите четири пазара за износ на втечнен природен газ от САЩ, според Министерството на енергетиката.

"Търсенето на LNG в Азия продължава да се забавя предвид високото търсене на внос в Европа. Азиатските купувачи се нуждаят от допълнителен LNG, но високата волатилност и проблеми с ликвидността нарушиха нормалното функциониране на спот пазара за втечнен природен газ", пише Chow. "Очакваме високите спот цени на LNG да се запазят, и да отслабне азиатското търсене до нивото от средата на 2020 г."

За да компенсират по-малките обеми втечнен природен газ, азиатските страни се обръщат към други енергийни източници.

3e-news.net