Гърция планира да се сдобие с още два терминала за втечнен природен газ, за да засили енергийната си сигурност и да има по-активна роля в транзита, възползвайки се от стратегическото си положение и новите коридори за доставки към Европа и Балканите, пише в. "Катимерини".

Гръцките енергийни компании искат да се възползват максимално от възможностите на природния газ като мост по пътя към чиста енергия и от нуждата на балканските държави да диверсифицират източниците си, за да не бъдат толкова зависими от руската "Газпром". Затова компаниите проектират и разработват инфраструктура за своето включване в гръцката система за втечнен природен газ. Горивото ще използва гръцките тръбопроводи - Трансадриатическия, интерконектора Гърция-България и неговите интерконектори и плана за свързване със Северна Македония, за да достига съседните държави и да намали тяхната зависимост от Турция, която също така разполага с тръбопроводи и е инвестирала в терминали за втечнен газ, превръщайки се в хъб за Югоизточна Европа, отбелязва "Катимерини".

Гърция планира да има още два терминала - близо до Коринт и в Александруполис, наред с този на остров Ревитуса край Атика.

Проектът за терминал за втечнен природен газ при Александруполис е близо до завършване на инвестиционното решение. С бюджет от 363,7 милиона евро проектът предвижда плаваща платформа за прием, временно съхранение и газификация на втечнен природен газ и подводен и сухопътен тръбопровод за достъп до националната система. Проектът се разработва от "Газтрейд" на групата Копелузос и участието на "Газлог инвестмънт" (Gaslog Investment), ДЕПА Къмършъл (DEPA Commercial), оператора на газопреносната мрежа ДЕСФА (DESFA) и българската "Булгартрансгаз" ЕАД.

Друг вход за природния газ в Гърция ще бъде обект, който рафинерията "Мотор ойл" (Мotor Oil) подготвя при своите съоръжения близо до Коринт. Това ще бъде инвестиция от 300 милиона евро и ще носи името "Диорига газ" (Dioryga Gas). Терминалът ще има капацитет за съхранение от 210 000 куб. м., газификационният капацитет ще бъде 132 000 мегаватчаса дневно, а средното годишно търсене е изчислявано на 2,5 милиарда кубични метра. Завършването на този терминал ще увеличи капацитета на Гърция за съхранение с 80 процента и ще подсили сигурността на снабдяването в страната.