Потоците синьо гориво по терминалите за втечнен природен газ в газотранспортната система на Европа през януари са се движели с рекорден темп, свидетелстват данните на асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (GIE), цитирани от ТАСС. Това се случва на фона на увеличения брой танкери, превозващи втечнения газ от САЩ и Азия за Европа.

През последните дни постъпленията на газ по терминалите са надвишили 400 милиона кубически метра на ден, което е рекорден показател за януари и е с 2,5 пъти повече, отколкото средната стойност за средата на януари през последните пет години. Според данните от 18 януари от началото на месеца потокът от регазифициран втечнен природен газ в европейската газотранспортна система е бил почти 6,4 милиарда кубични метра, което е с 8,5 на сто повече, отколкото при предходния максимум на тази дата през 2020 г.. Този показател е и с 38,5 на сто по-голям, отколкото за целия януари 2021 г.

Запасите от втечнен природен газ в европейските хранилища също са достатъчно големи за средата на януари: с 41 на сто повече, отколкото през предходната година и с 26 на сто над средния показател за текущите дати през последните пет години.

Заетостта на подземните хранилища в Европа се е понижила до 45,45 на сто вчера, според данните на браншовата асоциация. В момента в европейските хранилища има около 49,07 милиарда кубични метра газ - с 16,25 милиарда кубични метра по-малко, отколкото през миналата година.

На 18 януари количество газ в хранилищата е било 785,15 милиона кубични метра. От началото на януари от хранилищата са излезли около 10,5 милиарда кубични метра газ, което е третият показател за тази дата от 2011 г., откогато има налични данни.

Най-малка заетост на хранилищата има в Австрия (28,25 на сто), Нидерландия (30,75 на сто) и Словакия (38,46 на сто). Хранилищата в Германия са запълнени с 44,7 на сто, във Франция с 45,6 на сто, Италия - с 56,17 на сто.