Нидерландия получи първата доставка на втечнен природен газ (LNG) от Египет, съобщи в. "Ал Ахрам".

Доставката е пристигнала през терминала за втечнен природен газ в Ротердам, който влезе в експлоатация през 2011 г. и има годишен капацитет от 12 милиарда кубични метра, като осигурява приблизително една трета от потребяваното в страната синьо гориво.

Пратката от 174 000 кубични метра беше изпратена преди няколко дни от египетския терминал "Дамиета" с танкера "Газлог Глазгоу" на фона на опасенията в Европа за газова криза заради напрежението на руско-украинската граница.

През последните години в Египет бяха открити редица петролни и газови находища, сред които масивното газово поле "Зохр" в Средиземно море. Находището, в което се смята, че има 30 трилиона кубични метра газ, привлича интереса на инвеститорите към енергийния сектор на северноафриканската държава.

От края на 2018 г. Египет задоволява нуждите си от природен газ със собствени ресурси и вече има за цел да се превърне в регионален енергиен център. Кайро е домакин на официално учредения през 2020 г. "Източносредиземноморски газов форум".

Страната разполага с единствените две инсталации за втечняване на газ в Източното Средиземноморие - "Едко" (Edco) и "Дамиета" (Damietta).