Да се говори за фондовия пазар без да се спомене индексът Дау Джоунс е като да се говори за времето, без да се спомене температурата, заяви неотдавна изпълнителният директор на компанията Дау Джоунс индексиз (Daw Jones Indexis) Джон Престбо, цитиран от ИТАР-ТАСС, на пресконференция по повод 115-ата годишнина от създаването на индекса.
"Годината 1896 е останала в историята благодарение на много неща - тогава са открити рентгеновите лъчи и първият кинотеатър в света, Юта станала 45-ият щат на САЩ, в Атина започнали първите съвременни олимпийски игри. За финансовия свят обаче тази година е вододел, тъй като тогава се появява индексът Дау Джоунс", каза Престбо.
Индексът е създаден на 26 май 1896 г. от Чарлз Дау, редактор във в. "Уолстрийт джърнъл", въз основа на акциите на 12 водещи американски компании. Днес индексът е най-известният пазарен барометър в света.
През последните 83 години Дау Джоунс се изчислява чрез курса на акциите на 30 от най-големите компании в САЩ, които са представени на Уолстрийт.
От момента на появата си на страниците на "Уолстрийт джърнъл" индексът е станал "неизменна част от всекидневния живот в САЩ, превърнал се е в "златен стандарт", който измерва икономическото здраве и разцвет", отбеляза Престбо.
"Дау Джоунс е прадядото на всички борсови индекси. От 1896 г. той е огледало, което отразява не само финансовата ни и икономическа история, но и как всеки ден се развива историята на САЩ като нация", посочва Ричард Сайл, преподавател по икономика.
Дженерал електрик - Джи И (General Electric - GE) е единствената от компаниите учредителки на индекса, която и днес е сред "легендарните тридесет".
"Продължаващото над един век членство на Джи И в този привилегирован клуб е признание за дългосрочната й устойчивост като компания и помага да се разшири акционерната база", отбеляза представител на концерна.
Тази година 26 май е обявен от нюйоркските власти за "Ден на индекса Дау Джоунс".
Източник: БТА