От днес акциите на Българската фондова борса започнаха да се търгуват на борсата. Първите сделки с акциите на БФБ, която стана публично дружество бяха сключени на цена от 4.27 лева за брой.  По-късно цената на книжата се понижи, предаде БТА.
Това бе и поводът началото на търговската сесия да бъде дадено от финансовия министър Симеон Дянков и председателят на борда на борсата Асен Ягодин.
"Целта на нашата борса е да бъде регионален лидер на Балканите, посочи Дянков. Той изрази очакване приватизацията на борсата да се осъществи през пролетта. Дянков добави, че началото на търговията с акциите на дружеството е необходима стъпка в търсенето на стратегически партньор на борсата. Когато има борсова цена е по-лесно да се водят преговори", отбеляза Дянков, цитиран от БТА.
Капиталът на Българската фондова борса е близо 6 милиона и 600 хиляди лева, като 50 % от него е собственост на Министерството на финансите. Останалите акции са в ръцете на инвестиционни посредници, банки и физически лица. Цената, от която започна търговията, бе един лев за акция, предаде БНТ.
Мениджмънтът на борсата се надява с тази крачка да покаже предимствата на фондовия ни пазар и да предизвика интереса на инвеститорите и на други компании към него.