Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер и министърът на финансите на Италия Джулио Тремонти призоваха днес за пускането на общоевропейски облигации или "Е-облигации", за да се подкрепи доверието в еврото, предадоха световните агенции.
Юнкер, който е и ръководител на групата на финансовите министри от еврозоната и Тремонти заявиха в статия, публикувана в днешния "Файненшъл таймс", че ЕС трябва да пусне свои облигации, за да помогне на страните във финансово затруднение. По думите им общоевропейските облигации биха могли да стабилизират пазарите на държавни облигации, след като приключи действието на спасителния фонд от 750 милиарда евро (1 трилион долара) през 2013 година.
Те отбелязаха, че една европейска дългова агенция може да пуска облигации на стойност до 40 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС.
Очаква се предложението да не бъде подкрепено от Германия, която иска да е сигурна, че правителствата са държани под натиска от пазарите на облигации, за да се избегне повторение на годините на лесно заемане на средства, които доведоха до европейска дългова криза, отбелязва Ройтерс.
Междувременно на фона на разделенията между европейските ръководители за мерките за предотвратяване на заплахата от дългова криза еврото рязко се понижи днес, предаде ДПА. Еврото поевтиня с 1,1% до 1,3260 долара в късната сутрешна търговия във Франкфурт.
Миналата седмица общата европейска валута скочи над 1,34 долара, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе действия за укрепване на пазарите на облигации на много задлъжнелите страни от еврозоната, сред които Ирландия, Португалия и Испания.
След това обаче отново се проявиха разногласия сред европейските финансови и политически среди за това дали да бъде увеличен спасителният фонд от 750 милиарда евро в помощ на изпитващи финансови затруднения страни.
Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише и Аксел Вебер, управителят на германската централна банка, се обявиха за увеличаване на създадения през май спасителен фонд.
Белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс също подкрепи тази идея.
Правителствата на Франция и Германия са против вливане на допълнителни средства във фонда, за да се демонстрира решителността на ръководството на ЕС да укрепи еврозоната.
Финансовите министри под натиск