Това съобщава в електронното си издание американското списание "Форбс", позовавайки се на изследване на компанията Хедж фънд интелиджънс (HedgeFund Intelligence), предаде БТА.
Според нейни данни през миналата година броят на хедж фондове, които са управлявали капитали над 1 милиард долара и чиито централи е подслонила британска столица, са намалели от 65 до 55. В същото време в Ню Йорк броят на такива инвестиционни фондове, използващи възможно най-широк кръг от механизми за получаване на абсолютна печалба, е намалял само с 2 - от 120 до 118. През януари тази година на хедж фондовете в "Голямата ябълка" са се падали 46,6 процента от всички глобални активи, а на лондонските - 15,9 процента.
След Ню Йорк и Лондон в световната хедж таблица се подреждат американските щати Кънектикът, Калифорния, Мериленд и Тексас. Едва на седмо място идва Хонконг.
Според данни на "Форбс" световната хедж индустрия започва леко да се възстановява от последиците от кризата, разтърсила финансовите пазари през 2008 година. През втората половина на миналата година общата сума на активите, управлявани от хедж фондове, е нараснала с 10 процента до 1,82 трилиона долара, отбелязва американското списание, цитирано от ИТАР-ТАСС. Тази сума обаче продължава да бъде значително под 2,65-те трилиона, отчетени за 2007 година.