Френският президент Еманюел Макрон и неговата крайнодясна опонентка на президентските избори Марин льо Пен нарекоха в петък пакета от възнаграждения на главния изпълнителен директор на френско-италианския производител на автомобили "Стелантис" (Stellantis) "шокиращ", предаде Ройтерс.

Прекомерното заплащане на изпълнителните директори се превърна в гореща тема на президентската кампания във Франция.

Компенсационният пакет за 2021 г. на главния изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес добавя около 19 милиона евро (20,5 милиона долара), плюс пакет от акции на стойност около 32 милиона евро и дългосрочно обезщетение от около 25 милиона евро.

При основна заплата от 2 милиона евро годишно.

В отговор Макрон определи това заплащане като "шокиращо и прекомерно". Пред радио "Франс енфо" (France info) президентът разкритикува тези "астрономични суми".

Президентът смята, че ефект може да има, ако се въведе "таван" за възнагражденията на шефове на големи компании на европейско равнище, за да се избегнат злоупотреби.

"Хората имат проблеми с покупателната способност, затруднения, безпокоят се за живота си, а в същото време виждат суми като тези", каза Макрон и добави, че "обществото ще се взриви".

Льо Пен се присъедини към мнението на Макрон.

"Разбира се, че е шокиращо. Още по-шокиращо е, когато главен изпълнителен директор е поставил компанията в затруднение, а получава значителни суми", каза тя пред телевизия BFM, като предложи един от начините за компенсиране на такива възнаграждения да е дяловите участия на персонала.

Говорителка на Stellantis каза междувременно, че не коментират позициите на политиците и че компанията ще даде обяснение за компенсационните пакети в своя доклад за възнагражденията за 2022 г.

Малко над 52% от акционерите на компанията гласуваха в сряда срещу компенсационния пакет при консултативен вот, съобщи Ройтерс.

Контролираната от държавата BPIFrance заяви, че е гласувала против. 

Гласуването обаче няма да засегне планираните компенсации за миналата година въз основа на законодателството в Холандия, където е базиран Stellantis.

Основната дейност на Stellantis е проектиране, разработка, производство и продажба на автомобили от 16 марки: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram и Vauxhall.

Ройтерс отбелязва, че компанията е нахвърлила планирания марж на оперативна печалба от 11,8% за миналата година с рекордните 16,3% в Северна Америка, където продава на добра печалба Jeep и Ram.

На 24 април Макрон и Льо Пен се изправят на втори тур на президентските избори.