Рамо до рамо в надпреварата на втория тур на президентските избори във Франция, досегашният държавен глава Еманюел Макрон и националистката Марин Льо Пен имат радикално различни икономически и социални програми, което опъва нервите на пазарите, анализаторите и инвеститорите. Докато втори президентски мандат на Макрон предвещава приемственост в икономическата и финансова политика, то предложенията на Льо Пен предполагат бюджетни дефицити и много по-висок държавен дълг, прогнозира международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch).

Еманюел Макрон предлага постепенно повишаване на пенсионната възраст до 65 години и премахване на специалните режими. Той предвижда някои надбавки за продължителен трудов стаж и трудни професии и обещава да повиши минималната пенсия до 1100 евро на месец. Предложенията му включват нови данъчни облекчения, най-вече за компаниите.

За разлика от него Марин Льо Пен иска да сведе пенсионната възраст до 60 години за французите, започнали работа преди да навършат 20 години и натрупали 40 години трудов стаж. Кандидатката предвижда също да се реиндексират пенсиите спрямо инфлацията и да се повиши минималната пенсия за възраст до 1000 евро. Програмата й включва увеличаване на военните разходи и намаляване на ДДС за горивата от 20 на 5,5 на сто.

Според британската банка "Барклис" (Barclays) евентуална победа на Льо Пен ще навреди на конкурентоспособността и привлекателността на Франция за инвеститорите. Старши икономистът Филип Гудин очаква до втория тур на 24 април предизборната кампания да се съсредоточи върху икономиката и по-специално върху покупателната способност, наред с външната и европейската политика. Ако бъде преизбран, Макрон ще направи реформи, благоприятни за компаниите, като постави акцента върху екологията и енергийния преход. Според анализатора това ще има положителен ефект за заетостта и растежа, въпреки че намаляването на дефицитите ще бъде бавно. При избор на Льо Пен ще бъдат приложени протекционистки политики, което ще доведе до загуба на конкурентоспособност и отблъскване на чуждестранните инвеститори, а бюджетните дисбаланси ще бъдат големи.

Ако Макрон остане на поста, той ще продължи европейската интеграция с нови предложения за големи инвестиции, необходими за зеления и цифровия преход и развитието на нови европейски индустрии (включително в енергетиката). Ако на власт дойде Марин Льо Пен обаче, европейската интеграция ще бъде поставена под въпрос и може да възникне институционална криза, ако тя постигне успех на предложения от нея референдум за изключване на Франция от правилата на общия пазар, отбелязва експертът.

На подобно мнение е и управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало. Според него Франция ще вдъхва по-малко доверие, ако има прекомерни разходи и взима още повече заеми. Френската икономика се нуждае от стабилност и трябва да запази доверието на тези, които й отпускат кредити, подчерта той в интервю за всекидневниците от регионалната медийна група "Ебра" (Ebra).

Франсоа Вилроа дьо Гало не посочва конкретно Марин Льо Пен, но според изчисления на института "Монтен" предложените в програмата й разходи са със 101,8 милиарда евро по-големи от очакваните икономии и постъпления в бюджета.

Управителят на Банк дьо Франс (Banque de France) изтъква необходимостта от сигурността на европейския общ пазар, който представлява над 50 процента от външната търговия на Франция. Възстановяването на някои граници във вътрешността на общия пазар, както иска кандидатката на "Националния сбор", ще представлява значително по-силен удар, отколкото спирането на голяма част от търговията с Русия, която представлява едва 1 процент от френската външна търговия, уверява централният банкер.

За опасност от финансов шок в случай на избиране на Марин Льо Пен за президент на Франция предупреждава и икономистът Никола Баверез в интервю за предаването "Екорама" на специализираното издание "Бурсорама" (Boursorama.com). Според него програмата на Макрон е много по-стабилна икономически и много по-пълна, като не съдържа рискове за Европа и за демокрацията. Степента на нестабилност при едно управление на Льо Пен поражда риск, включително поради липсата на парламентарно мнозинство и на екипи, способни да управляват. Икономистът подчертава също така, че пенсионната система, предлагана от Марин Льо Пен, е много скъпоструваща и без финансово покритие. Според него при такава недофинансирана програма бюджетният дефицит на страната ще нарасне от 5 на сто до 7 на сто от БВП. А при това положение Франция няма да може да получава финансиране на пазарите.

Никола Баверез предупреждава освен това, че съществува заплаха за връзките на Франция с Европа, тъй като Льо Пен проповядва протекционизъм, а това противоречи на правилото за свободно движение на стоки и капитали. Антиимиграционните й позиции са против нормите за свободно движение на граждани, а настояването за върховенство на френската конституция над европейските договори е несъвместимо с основополагащите принципи на Европейския съюз. Всичко това поражда риск от излизане на страната от ЕС, а следователно и от еврозоната. А излизане от еврозоната означава спад на покупателната способност на французите с 20 процента, изтъква икономистът. В същото време инфлацията расте, централните банки ще повишават лихвите, което ще направи още по-скъп външния дълг. С други думи, ако Марин Льо Пен бъде избрана, има риск от криза с френския суверенен дълг, както стана с Италия през 2011 година, отбелязва Никола Баверез.

Асоциацията на френските работодатели Медеф (Medef) също предупреждава, че програмата на кандидатката на "Националния сбор" ще накара страната да изостане от своите съседи и да се отдалечи от ЕС. Предложенията й ще влошат доверието на икономическите фактори и така ще доведат до спад на инвестициите и създаването на работни места. Програмата на Макрон има някои пропуски, но е по-способна да подготви Франция за бъдещите предизвикателства пред страната, залагайки на конкурентоспособността и устойчивия растеж, заключават френските работодатели.

И накрая - енергийната програма на Марин Льо Пен е опасна за планетата и за покупателната способност на французите, предупреждават експерти, цитирани от в. "Капитал. Тази програма противоречи напълно на целите на Франция за нулеви въглеродни емисии, а прилагането й ще засили зависимостта на страната от изкопаемите горива и няма да отговаря на нуждите от електричество, които ще нарастват в близките години.

В нейните предложения е заложено увеличение на дела на атомната енергия в енергийния микс до 75 процента и продължаване на живота на всички реактори до 60 години. Грег дьо Темерман, генерален директор на мозъчния тръст "Зенон" (Zenon), отбелязва, че за това е необходимо да се изгради отново целият сектор, което ще отнеме страшно много време. Само от поръчката на реакторите до полагането на бетона са необходими 4 до 5 години, докато тече проверката на Службата за ядрена безопасност.

Освен това кандидатката на крайната десница иска да се наложи мораториум върху слънчевата и вятърната енергия. Експертите обаче са единодушни, че независимо дали Франция ще засили атомната си енергетика, слънчевата и вятърната енергия ще бъдат абсолютно необходими за постигането на въглеродна неутралност, отговаряйки на нуждите от електричество. Така че прекият резултат при изпълнение на енергийната програма на Льо Пен ще бъде продължаване на употребата на изкопаеми горива и внос на електричество.