САЩ и съюзниците им задействаха днес многостранна работна група, която да се заеме с руските олигарси и да засили сътрудничеството по замразяването на активи на фона на натиска на Запада върху Москва заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представители на Австралия, Канада, Европейската комисия, Германия, Италия, Франция, Япония и Великобритания се срещнаха във виртуален формат с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и главния прокурор Мерик Гарланд, посочи американското финансово ведомство.

Страните са се договорили да събират и споделят информация за руските олигарси, като целта е срещу тях да бъдат предприети действия, включително санкции, замразяване и изземване на активи, както и съдебно преследване.

САЩ са представили списък с 50 личности, които са приоритет за Вашингтон, посочи министерството. Публично са оповестени 28 от имената, включително тези на президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

САЩ и съюзниците им наложиха вече няколко вълни санкции, включително насочени срещу олигарси и представители на руските власти, откакто Русия нападна Украйна преди три седмици.

В същото време австралийското правителство, оглавявано от Скот Морисън, е изправено пред въпроси защо не е включило двама руски олигарси, които имат активи в страната, сред онези, срещу които е наложило санкции заради инвазията в Украйна, съобщи в сряда британският "Гардиън".

Олег Дерипаска, който има дял в алуминиева рафинерия в Gladstone, управлявана от Rio Tinto, и Виктор Векселберг, който има интерес към газов проект в басейна Beetaloo, не бяха сред 41-имата олигарси и членове на техните семейства, срещу които Департаментът за външни работи и търговия на правителството удари със санкции в понеделник.

Дерипаска и Векселберг бяха сред олигарсите, санкционирани от САЩ през 2018 г. по ред причини, включително инвазията на Русия в Крим през 2014 г., а миналата седмица правителството на Обединеното кралство включи Дерипаска сред седем влиятелни бизнес фигури, санкционирани заради войната срещу Украйна.