Италианската полиция е конфискувала вили и яхти на стойност 143 милиона евро от петима високопоставени руснаци, които са включени в черните списъци за санкции след атаката на Москва срещу Украйна, съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на правителството.

Луксозното имущество беше задържано в някои от най-престижните места за притежаване на недвижими имоти в Италия - остров Сардиния, край езерото Комо и в Тоскана. В същото време две суперяхти бяха грабнати от местата им за акостиране в пристанища в северната част на страната.

Полицейските операции бяха част от координираната инициатива на западните държави да накажат богатите руснаци и да се опитат да принудят президента Владимир Путин да изтегли войските си от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Списък, подготвен от кабинета на премиера Марио Драги, показва, че най-ценният актив, който сега е в ръцете на полицията, е 65-метрова яхта, "Lady M", на стойност 65 милиона евро, собственост на най-богатия човек в Русия - Алексей Мордашов, акостирала в пристанището на Империя.

Неоповестен брой имоти на стойност 8 милиона евро бяха конфискувани в Комо от държавния телевизионен водещ Владимир Соловьов, който според съобщенията, се оплакал по руската телевизия, като разбрал миналия месец, че рискува да загуби вилите си в Италия.

"Но вие ни казахте, че Европа има свещени права на собственост", каза той, цитиран от The Daily Beast.

Италианската финансова полиция сложи ръка в събота и на суперяхтата "Лена" на Генадий Тимченко, близък до руския президент Владимир Путин, в пристанището на Сан Ремо, съобщи Асошиейтед прес.

Руските олигарси закупиха множество вили в избрани италиански кътчета през последните 20 години и източници твърдят, че се очаква още повече активи да бъдат конфискувани през следващите дни.

Автомобил на италианската финансова полиция е паркиран пред суперяхтата "Лена" на близкия до Путин олигарх Генадий Тимченко, в пристанището на Сан Ремо

Снимка: AP/БТА

Роденият в Узбекистан металургичен и телекомуникационен магнат Алишер Усманов (между другото и президент на Международната федерация по фехтовка (FIE) е добре известен в Италия с това, че притежава множество имоти на Сардиния. (Неговите нетни активи към момента според Forbes се изчисляват на $16,6 млрд.)

А според италианските медии Мордашов притежава вила на стойност около 66 милиона евро на същия остров. Вземайки предвид активите на цялото му семейство, списание Forbes изчислява, че Мордашов е имал нетна стойност на активите от 29,1 милиарда долара, преди да ударят санкциите.

Мирко Идили, координатор на синдиката CISL в Сардиния, предупреди, че санкциите и отлива на богати руснаци това лято може да се отрази негативно върху икономиката на острова и да изложи на риск повече от 1000 работни места.

Италианските банки бяха инструктирани от отдела за финансово разузнаване на Централната банка на Италия в петък да го уведоми спешно за всички мерки, предприети за замразяване на активите на лица и организации, включени в списъка на ЕС със санкционирани лица.