Членове на правителството на Япония са се опитали тази година да инициират сливане на автомобилните компании Нисан (Nissan) и Хонда (Honda), съобщи в. "Файненшъл таймс", който се позовава на информирани източници.

Властите са направили тази стъпка, защото се тревожат за перспективите на автомобилния сектор в страната на фона на изострилата се конкуренцията заради нарасналото търсене на безпилотни електроавтомобили. Освен това някои чиновници са изразили опасения какво ще бъде бъдещето на Нисан, който може да се окаже в уязвимо положение, ако се провали партньорството му с Рено (Renault) след ареста на Карлос Гон, бившия шеф на автомобилния съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi), допълва БТА.

През 2018 година Гон бе арестуван в Япония по подозрение в измами, а в края на декември миналата година избяга от Япония, където бе под домашен арест, в Ливан.

И Нисан, и Хонда отхвърлили идеята да сливането, така че преговори не е имало. Източниците на "Файненшъл таймс" посочват редица препятствия пред постигането на тази цел като възможността да се използват общи детайли при сглобяването на автомобили от двете марки заради фундаментални разлики, а също и целенасочеността на Нисан да развива досегашния съюз с Рено, отбелязва ТАСС.