Карлос Гон заведе дело в Ливан за 1 милиард долара срещу "Нисан" (Nissan), съобщи Ройтерс, като се позова на источник от съдебната система Агенцията отбеляза, че съдебното заседание ще се проведе на 18 септември.

Някога водеща фигура в световната автомобилна индустрия, Карлос Гон беше арестуван в Япония в края на 2018 г. и обвинен във финансови злоупотреби. Той отрече обвинението и заяви, че задържането му е част от заговор на ръководителите на "Нисан" с намерението да блокират сливане.

Отстраненият от длъжност шеф на автомобилния съюз "Рено-Нисан-Мицубиши" избяга от Япония в Ливан - през Турция, в края на 2019 г., докато очакваше съдебен процес и оттогава живее като беглец от правосъдието.

В края на месец май турски съд оправда трима души във връзка с бягството на Карлос Гон през Истанбул. Изпълнителният директор на самолетна компания и двама пилоти, които бяха задържани в продължение на няколко месеца, бяха осъдени на четири години и два месеца затвор през 2021 г. по обвинение в трафик на мигранти.

Мехмет Фатих Данаджъ, адвокат на изпълнителния директор на самолетния оператор, заяви на 30 май, че апелативният съд е разпоредил повторно разглеждане на делото и е върнал преписката на съда към по-нисша инстанция.

"Ние обжалвахме решението. При повторното разглеждане на делото съдът оправда клиента ни, заедно с двама пилоти, които бяха осъдени първоначално", заяви Данаджъ пред Ройтерс.

В началото на тази година "Нисан" и "Рено" (Renault) се споразумяха да преструктурират своя съюз. Според новото споразумение, според което "Нисан" и "Рено" ще имат "кръстосано дялово участие с 15 на сто със задължение за съхранение, както и задължение за ограничаване на дяловото участие".