Автомобилните компании "Рено" (Renault) и "Нисан" (Nissan), които са партньори от 24 години в рамките на обединение, към което се присъедини и "Мицубиши" (Mitsubishi), поставиха днес официалното начало на обявения още през февруари нов съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Целта е новият алианс да бъде по-еднороден и егалитарен.

"След получаването на необходимите регулаторни разрешения, новото споразумение за съюз между "Рено груп" и "Нисан" влиза в сила от днес. То заменя предишни споразумения, регулиращи управлението на алианса". Това се посочва в общо комюнике на съюза.

На практика, "Рено" намали дела си в "Нисан" до 15% от около 43%, като постави 28,4% от акциите в капитала на японския автомобилен производител във френски тръст, се отбелязва в изявление на партньорите от алианса, поставяйки ги на равна основа при кръстосана собственост.

Докато преди "Рено" притежаваше 43,4 на сто от "Нисан", сега двата автомобилостроителя "ще имат кръстосан дял от 15 на сто", според комюникето. Правата на глас на "Рено груп" и "Нисан" са "ограничени до 15 на сто от упражняваните права на глас с възможността всеки да упражнява свободно правата си на глас в рамките на ограничението".

Това слага край на дългогодишната френска господстваща позиция от 1999 година с влизането на "Рено" в капитала на "Нисан".

"Тази нова глава от (историята на) съюза ще се базира на солидни основи на дългогодишно партньорство. Тя ще увеличи максимално създаването на стойност за всеки от членовете му, поставяйки основите на ново равнопоставено, справедливо и ефикасно управление". Това заяви президентът на Алианса Жан-Доминик Сенар.

Отношенията между автомобилостроителите бяха усложнени от изненадващото увеличаване на дела на френската държава в капитала на "Нисан" през 2015 година, а впоследствие и от ареста на шефа на съюза Карлос Гон в края на 2018 година в Япония по обвинения във финансови злоупотреби.

"Рено" прехвърли 28,4 на сто от акциите на "Нисан" във "френски тръст, където правата на глас се упражняват неутрално, при някои изключения", обяснява Алиансът, но това не е довело до "обезценяване на финансовите отчети на "Рено груп".

Както бе оповестено през февруари, френският автомобилостроител "ще продължи изцяло да се възползва от икономически права (дивиденти и приходи от продажба на акции), обвързани с притежаваните от тръста акции до продажбата им", уточнява комюникето.

Тази потенциална продажба може да се извърши по всяко време, без да е задължителна, в рамките на организиран и координиран с "Нисан" процес, в който японският автомобилостроител се ползва с правото на първа оферта в своя полза или в полза на трета страна", според комюникето.

В рамките на алианса 375 000 служителите на трите компании вече си сътрудничат за производството на превозни средства, което ще доведе до ключови икономии. Автомобилите на "Рено" и "Нисан" имат еднакви двигатели, а коли на френската компания се продават под марката "Мицубиши".