Японската данъчна администрация е установила, че бившият шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон е използвал финансови средства на автомобилостроителя за лични цели. Това съобщи днес в."Йомиури", цитиран от Ройтерс, без да уточнява източниците си.

Според изданието властите са установили, че бизнесменът от френско-ливанско-бразилски произход е използвал пари на Нисан в продължение на няколко години, за да плаща заплата на сестра си за фиктивна работа като консултант и да прави дарения за университет в Ливан.

Нисан е регистрирал разходи за секретарска дейност за около 150 милиона йени (1,26 милиона евро) за период от три години до март 2014 година. Данъчната администрация е наредила на автомобилостроителя да плати данъци върху тези суми, след като е установила, че те са послужили за лични цели и не могат да бъдат приспаднати като разходи от корпоративните приходи, пише в. "Йомиури".

Вестникът уточнява, че разследването на данъчната администрация не е довело до наказателно преследване. То обаче подкрепя обвиненията на Нисан, според които Гон е отклонил пари от компанията.

Карлос Гон беше арестуван миналия ноември в Япония и обвинен, че не е декларирал цялото възнаграждение, което е получавал от Нисан в продължение на няколко години, че е начислил в сметките на автомобилостроителя загуби от лични инвестиции и е разрешил преводи към автомобилни търговци с цел лично облагодетелстване.