Върховният съд на Япония отхвърли молбата на адвокатите на бившия шеф на автомобилния съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон за прекратяване на задържането му след неговия четвърти арест по подозрения във финансови злоупотреби, предаде Асошиейтед прес.

Решението на съда е от петък, но бе оповестено за чуждестранните медии днес.

Гон беше арестуван през ноември и освободен под гаранция миналия месец, но на 4 април отново бе арестуван.

Обвинен е във фалшифициране на финансови документи, като е занижил компенсациите си за пенсиониране. Обвинен е също така за злоупотреба с довери при съмнителни плащания.

Той твърди, че е невинен, отбелязвайки, че никога не е било взимано решение за компенсациите и че направените разпращания са били законни.

Задържането му е одобрено до 22 април, но може да бъде удължено. Не е ясно кога ще започне процесът срещу него.

Продължителните задържания и многократните арести са нещо обикновено за Япония, но повторният арест на освободен под гаранция, както стана с Гон, е необичайно.

Гон ръководи Нисан две десетилетия, спасявайки го от фалит. Миналата седмица акционерите го отстраниха от борда на директорите на компанията.

Във видео, разпространено от адвокатите му, Гон каза, че е жертва на "конспирация" в ръководството на компанията заради необосновани страхове, че Нисан ще изгуби автономията си в съюза с Рено, припомня АП. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ София Ангелова