Карлос Гон и Нисан (Nissan), японският автомобилопроизводител, който той спаси от фалит, бяха обвинени днес в предполагаеми финансови нарушения, което задълбочи кризата, засегнала сериозно една от най-емблематичните фигури на автомобилната индустрия, съобщи CNN.

Обвинен е също така приближеният на Гон, Грег Кели, члена на съвета на директорите на компанията. Той бе арестуван с Гон в Япония през ноември, допълни агенция Киодо.

Обвиненията са свързани с това, че за период от пет години до март 2015 година декларираните доходи на Гон са били занижени с 5 милиарда йени (44 милиона долара). Максималното наказание за такова престъпление в Япония е 10 години затвор и глоба от 10 милиона йени (89 000 долара).

Гон и Кели не са отговорили публично на обвиненията. Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи днес, че Гон отхвърля обвиненията.

Днешното решение на прокуратурата да ги обвини е неблагоприятно развитие за двамата мъже. Над 99 процента от обвинените в престъпления в Япония в крайна сметка са осъдени според експерти.

Гон и Кели имат нови заповеди за арест днес, което може да доведе до допълнителни 20 дни в ареста до 30 декември. Това означава, че и двамата ще прекарат коледните празници зад решетките.

Според японските закони заподозрян може да бъде задържан до 22 дни с една прокурорска заповед за арест. Срокът за първоначалното задържане на двамата изтича днес, но новата заповед би позволила на прокуратурата да ги остави в арест в Токио за по-дълъг период и допълнителни разпити.

Общо Гон е заподозрян, че не е декларирал 9 милиарда йени от заплатата си. 

Гон, основоположник на автомобилното обединение автомобилната група Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, бе отстранен от председателския пост на съвета на директорите на Нисан и от ръководния пост в съвета на директорите на партньорската компания Mitsubishi Motors.

Renault се въздържа от уволнението му като главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите, като настоява Нисан да сподели разкритията си от вътрешното разследване, довело до ареста.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" пише днес, че Гон е планирал да уволни изпълнителния директор на Нисан Хирото Саикава. Той обмислял да предложи смяната на Саикава на заседание на Нисан в края на ноември. Мярката била свързана с лошите продажби на японския концерт в САЩ и проблемите с качеството на пусканите в Япония автомобили.