Не са един и два примерите, в които инвеститори влагат пари в стартиращи компании, а след години вече са успели да увеличат вложението си многократно.

Кои обаче са най-лесните начини да инвестираме в подобни бързоразвиващи се дружества?

Екипът на Dir.bg ще ви представи шест възможности на лесни инвестиции в компании, които влагат средствата си в този сектор. Първите пет дружества се търгуват на Българска фондова борса. За да придобиете акции от тях, ще трябва да имате подписан договор с лицензиран инвестиционен посредник у нас. Шестата опция е за европейски вложения в стартъп-и.

HR Capital

Голяма част от портфолиото на инвестиционното дружество е насочено към eBag.bg. Лидерът в онлайн търговията с хранителни стоки днес държи около 70% от пазара у нас.

Компанията завърши миналата година с оборот от около 60 млн. лева, спрямо 44 млн. лева за година по-рано.

Инвестиционното дружество има също така инвестиции и в други български компании. Това са Биодит, която разработва и произвежда най-съвременните системи за сигурност, контрол на достъпа и работното време, базирани на биометрична идентификация и Он До Солюшънс. Компанията предлага ИТ решение за прецизно напояване, торовнасяне и климатичен контрол.

Една от най-бързо развиващите инвестиции пък е компанията за телемедицина Healee.

Сред чуждстранните инвестиции на HR Capital правят впечатление финансовата Plum и компанията за изкуствен интелект и роботика OhmniLabs.

МФГ Инвест

МФГ Инвест се отличава от останалите компании, тъй като е една от малкото, притежаващи вложение в първата българска стартъп компания, която достигна оценка от над 1 млрд. долара. Това е Payhawk, която от няколко месеца вече има и офис в София.

Част от настоящото портфолио на МФГ Инвест са компаниите Tiger Technology, Eleven Capital, LogSentinel, Settle, KOA, Pop и Vedamo. 

Инвестиционното дружество има инвестиции също и в един от най-бързо развиващите се застрахователни брокери у нас Boleron, както и в eBag, за която ви информирахме по-горе.

Илевън Кепитъл

Компанията днес вече има 30 инвестиции в стартитащи компании, в които е вложила повече от 5.7 млн. евро.

Част от стартъпите, подкрепени от Eleven са Payhawk (първият български еднорог), Gtmhub, SMSBump, Kanbanize и Nitropack.

Друга бързоразвиваща се компания Dronamics също заема значителен процент от портфолиото на компанията. Това е първото дружество в света за товарни дронове, която има лиценз да оперира в Европа.

Техният Черен Лебед може да пренесе 350 кг товар на разстояние до 2500 км, правейки го 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии в сравнение с конкурентите си.

Импулс I

ИмПулс I АД инвестира до 30% от активите си в дружества, разпределящи дивидент и до 70% в инвестиционни инструменти.

Дружеството има инвестиции в Българска фондова борса, Спиди, Смарт Органик, Телематик Интерактив България, известна у нас с бранда си Palms Bet, както и бързоразвиващите Алтерко, Биодит, компанията за аналитични решения А4Е, Болерон, Биосийк, Грийн Иновейшън, Промото, Re:benegit, Дискордия и др.

Уебит Инвестмънт Нетуърк

Тя набра близо 6 млн. лева, които да вложи в победителите от състезанието за иновативни компании Founders Games. 

Наскоро от компанията обявиха 3.6 млн. лева инвестиции в шест стартиращи компании.

Pomelo и Inobat получиха финансиране от по 1 млн. лева.

Останалите 1.6 млн. лева са разпределени между 4 стартиращи дружества - Noyes Technologies, CH4 Global, Elephant in a Box и iSchool.

По 500 хил. лева получиха и финалистите от първия сезона за 2022 г.

Seedblink

SeedBlink е специализирана платформа за рискови инвестиции в областта на технологиите, която дава възможност да се финансират европейски технологични стартиращи и развиващи се предприятия от най-висок клас. Целта на компанията е да изгради ефективна инвестиционна инфраструктура за индивидуални и институционални инвеститори, които да работят заедно за финансиране на иновативни европейски технологични компании. SeedBlink Crowd SA е регистрирана в регистъра на румънския орган за финансов надзор (ASF). Стартира своя вторичен пазар в съответствие с изискванията на европейския регламент ECSPR, като се фокусира ексклузивно върху технологични сделки в целия континент, включително и в България. 

Организацията позволява на физически лица да участват на инвестиционния пазар със суми от 2500 евро. У нас си партнира с фондовете за рисков капитал Eleven Ventures, LAUNCHub Ventures, Silverline Capital, Morningside Hill, Vitosha Venture Partners и Sofia Angels Ventures. 

*Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Инвеститорите трябва да имат предвид, че миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва, водейки като резултат до значителни загуби. Инвестициите в борсово търгувани и в договорни фондове не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или с друг вид гаранция.