Най-известният китайски предприемач Джак Ма "лежи ниско" и избягва светлините на прожекторите, според ръководител на Alibaba.

Джо Цай, съосновател заедно с Джак Ма на китайския гигант за електронна търговия, и изпълнителен председател на Alibaba, каза пред CNBC, че говори с него всеки ден.

"Всъщност се справя много, много добре. Започнал е да рисува като хоби, всъщност е доста добре", каза Цай, цитиран от BBC.

Отсъствието на Джак Ма от сцената е забележимо, след като стана известно, че миналия ноември е нарушил изисквания на китайските регулатори.

Той трябваше да е станал най-богатият човек в Китай след двойния дебют на фондов пазар на неговата компания за дигитални плащания Ant Group - филиал на Alibaba - в Хонг Конг и Шанхай, която бе оценена за около 34,4 млрд. долара.

Това, което бе замислено да е най-голямото първоначално публично предлагане (IPO), беше спряно от китайските регулатори в 12 без пет, позовавайки се на "основни проблеми" във връзка с регулирането на компанията.

Смята се, че решението на регулаторите е следствие на критиките, отправени от Джак Ма към китайския финансов сектор месец по-рано - през октомври 2020 г., отбелязва BBC. Някои анализатори разглеждат това като опит на Пекин да смири компания, която е станала твърде мощна и лидер, който е станал твърде откровен.

На конференция за финансови технологии Ма сравни традиционните банки със "заложните къщи", хвалейки предимствата на системата за цифрово банкиране, както и подчертавайки, че бъдещите решения за кредитиране трябва да се основават на данни, а не на обезпечение.

Ant Group управлява Alipay, водещата система за онлайн разплащания в Китай, която затъмни плащанията в брой, чекове и кредитни карти.

След обявяване на решението на регулаторите за спиране на IPO-то Alibaba, която притежава една трета от Ant Group, се сблъска със спад на цените на акциите си на фондовите пазари.

Пекин пък обяви антитръстова проверка на Alibaba, която е най-голямата платформа за електронна търговия в Китай. Проверката доведе до глоба от 2.8 млрд. долара за гиганта, наложена от регулаторите през април, които заявиха, че той злоупотребява с пазарната си позиция от години. 

Прилича ли Джак Ма на Маверик

Джо Цай каза, че не е съгласен с твърдението, че Джак Ma се е превърнал във фигура, подобна на Маверик*. "Идеята, че Джак има огромна енергия, мисля, че това не е съвсем правилно", каза той. "Той е точно като теб и мен, той е нормален индивид."

След всичките си усилия Джак Ма просто иска да се съсредоточи върху нещата, на които наистина е искал да отдели време, като филантропията и хобита, добави Цай.

Той обаче е категоричен, че фирмата върви напред: "Мисля, че трябва да отделим  случващото се с Джак от онова, което се случва с нашия бизнес.

"Нашият бизнес е в процес на някакво преструктуриране от финансовата страна на нещата, а също и в антитръстовото регулиране. "Трябваше да платим голяма глоба. Но оставихме това зад гърба си и гледаме напред."

*Картоиграчът и измамник Брет Маверик е герой на сериал от 1957 г., който събира пари, за да участва в игра на покер с големи залози. Историята е пресъздадена отново през 1994 г. във филма "Маверик", като ролята на Брет се изпълнява от Мел Гибсън.