Правителството на президента Тръмп обяви, че удължава с още 45 дни временния лиценз на Хуавей, за да позволи на американските фирми да намерят алтернативи на китайския телекомуникационен гигант, който е смятан за заплаха за сигурността на САЩ, предаде Франс прес.

Сега временният лиценз продължава до 1 април, а дотогава администрацията на САЩ ще прецени дали да го удължи отново или не, се казва в изявление на министерството на търговията.

През май 2019 г. правителството на Тръмп постави Хуавей в черен списък, като обвини компанията, че работи с китайските власти и фактически принуждава американските фирми да намерят други доставчици на телекомуникационно оборудване и софтуер. То обаче даде временен лиценз на Хуавей, който през ноември бе удължен с още 90 дни, за да не прекъснат комуникациите на отдалечените селски райони в САЩ, докато фирмите търсят алтернативи.

В същото време съд в Ню Йорк повдигна на китайския телекомуникационен гигант Хуавей нови обвинения в кражба на индустриални тайни и заобикаляне на санкциите срещу Северна Корея, които се прибавят към досегашните обвинения в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран, предаде Франс прес.

Според федералната прокуратура на Бруклин Хуавей и редица филиали на тази компания са извършвали кражби на индустриални тайни между 2000 и 2020 г., включително чрез опити за вербуване на служители на американски телекомуникационни фирми за получаване на технологични информации.

След дадените в новия обвинителен акт примери е случай от 2004 г. на професионално изложение в Чикаго, когато служител на Хуавей е бил хванат посред нощ да снима сървър на конкурентна фирма, след като го е демонтирал.

Хуавей тогава заяви, че този човек е бил служител от нисък ранг, който отишъл на изложението по собствена инициатива. В професионалната му автобиография обаче се посочва, че това е бил старши инженер от научноизследователския отдел.

Според обвинението през 2013 г. Хуавей даже е създала вътрешна програма с премии за служителите, които успеят да се сдобият с индустриални тайни на конкуренти.

В обвинителния акт се казва още, че Хуавей е участвала в редица телекомуникационни проекти в Северна Корея.

С актуализираната версия на обвинителния акт обвиненията на САЩ срещу Хуавей вече съдържа 16 обвинения, в това число три нови. Хуавей пледира невинност по първите 13 обвинения през март.