Елегантна суперяхта на стойност 156 млн. долара, принадлежаща на санкциониран руски олигарх и депутат, сега е на котва в Дубай - последният знак за това как това застроено с небостъргачи емирство се е превърнало в убежище за руски пари на фона на войната на Москва в Украйна, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По време на изслушване в Камарата на представителите в сряда помощник-държавният секретар на САЩ по близкоизточните въпроси Барбара Лийф призна, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се превърнали в убежище за руски олигарси, свързани с Путин.

ОАЕ са една от все по-малкия брой държави, до които руснаците все още могат да летят директно, и са решили да не налагат санкции на Москва или да замразяват активите на руски милиардери, които се преместват в емирството. Очевидният наплив на суперяхти и частни самолети, свързани с руските богаташи, изглежда разочарова Вашингтон. 

98-метровата "Мадам Гу", която разполага с хеликоптерна площадка, фитнес зала, отделено пространство за събиране на тен и асансьор, днес остана закотвена край дубайското пристанище Рашид, а това се превърна в изпитание за тясното партньорство между САЩ и ОАЕ.

Плавателният съд с привличащ вниманието син корпус, чието боядисване годишно струва 1 млн. долара, е собственост на Андрей Скоч, един от най-богатите хора в руската Дума. Неговото състояние се оценява на от сп. "Форбс" на около 6,6 млрд. долара.

Подобно на моторната яхта "A" на санкционирания руски милиардер Андрей Мелниченко, акостирала в северното емирство Рас ал-Хайма, появата на "Мадам Гу" в Дубай показва как руските олигарси приютяват активите си в ОАЕ, дори когато западните правителства все по-често налагат санкции, а САЩ оказват натиск върху своя арабски съюзник от Персийския залив да последва примера им.

Министерството на финансите на САЩ за първи път наложи санкции на Скоч през 2018 г. заради ролята му в правителството и предполагаемите "дългогодишни връзки с руски организирани престъпни групи, включително времето, през което е ръководил едно такова предприятие". По-рано този месец министерството на финансите взе на прицел "Мадам Гу", заедно с хеликоптера ѝ, като забрани на американските субекти да имат нещо общо с тази суперяхта. На Скоч са наложени санкции и от Европейския съюз.

Сателитни снимки от Planet Labs PBC показват, че "Мадам Гу" е закотвена на кея в Порт Рашид от 25 март.

ОАЕ отказват да вземат страна във войната на Москва и приветстват притока на руски пари.

Властите в Европа и на други места конфискуваха яхти, собственост на руски милиардери, включени в списъка със санкции на САЩ. По-рано този месец например САЩ спечелиха съдебна битка във Фиджи за конфискуване на супер яхтата "Амарена", собственост на руски олигарх, на стойност 325 млн. долара.

Други съюзници на САЩ, включително Германия, Великобритания, Франция и Италия, участват в опитите да събират и обменят информация с Вашингтон срещу руснаци, на които са наложени санкции, твърди Белият дом.

ОАЕ са една от все по-малкия брой държави, до които руснаците все още могат да летят директно, и са решили да не налагат санкции на Москва или да замразяват активите на руски милиардери, които се преместват в емирството. Очевидният наплив на суперяхти и частни самолети, свързани с руските богаташи, изглежда разочарова Вашингтон.

Този месец американски съд разпореди конфискуването на два самолета на стойност над 400 млн. долара, за които се смята, че са собственост на санкционирания руски олигарх Роман Абрамович. Самолетът Боинг 787 Дриймлайнер на бившия собственик на футболния клуб "Челси" в момента се намира в ОАЕ, се казва в съдебните документи.