В четвъртък правителството на САЩ наложи санкции срещу Imperial Yachts - компания, която подпомага руските олигарси по всякакъв начин, независимо дали става дума за строеж на яхта или за това как персоналът сгъва салфетките, съобщи New York Times, като се позовава на съобщение на Министерството на финансите на САЩ от четвъртък.

Компанията е специализирана за управление на яхти, а санкциите са и срещу нейните собственици, които са определени като част от корупционна система, която позволява на руския елит и на президента Владимир Путин да трупат богатство.

Компанията Imperial Yachts, която е базирана в Монако и се контролира от родения в Москва Евгений Кочман, обслужва руски олигарси. Министерството на финансите заяви, че г-н Кочман и неговата компания предоставят услуги, свързани с яхти, на "руския елит, включително на тези от близкото обкръжение на президента Путин". Според министерството, Imperial Yachts осъществява бизнес с поне едно лице, което е обект на санкции.

Министерството на финансите идентифицира и четири яхти, свързани с президента Путин: Shellest, Nega, Graceful и Olympia. Министерството заяви, че г-н Путин използва Nega за пътувания в северната част на Русия, а Shellest периодично пътува до черноморския му дворец. В съобщението до медиите се уточнява, че г-н Путин е предприемал многобройни пътувания в Черно море с Graceful и Olympia.

В информацията на Министерството на финансите не се посочва името на 459-футовата (140 метра) Scheherazade ("Шехерезада") - огромна яхта, свързана с Imperial Yachts, за която служителите на американското разузнаване твърдят, че може да е бил построен за ползване специално от руския президент.

"Руският елит, включително и президентът Путин, разчитат на сложни мрежи за подкрепа, за да крият, преместват и поддържат богатството си и луксозните си активи", казва Брайън Нелсън, заместник-министър за тероризма и финансовото разузнаване в Министерството на финансите.

Евгений Кочман и Imperial Yachts бяха в центъра на разследване на New York Times, което показа, че компанията е в основата на олигархично-промишлен комплекс - мрежа от компании, включваща германски корабостроителници, френски дизайнери, италиански дърводелци от висок клас и испански яхтени пристанища, които обслужват руски олигарси и наемат хиляди квалифицирани работници.

Според оценката на американското разузнаване, група инвеститори, ръководена от един от най-богатите хора в Русия, Генадий Тимченко, който е под санкции от 2014 г., е осигурила парите за закупуването на три огромни яхти: Scheherazade, Crescent ("Полумесец") и Amadea ("Амадея"), които са построени в германска корабостроителница под контрола на Imperial Yachts. Тяхната обща цена е 1.6 млрд. долара, с които е можело да бъдат закупени шест нови фрегати за руския флот.

В допълнение към Imperial Yachts Министерството на финансите наложи санкции и срещу още четири компании, притежавани или контролирани от г-н Кохман. Сред тях е и OOO Bilding Management, известна като BLD Management - компания, която строи и ремонтира вили в Русия, както и в Западна Европа за олигарси.

Адвокатът на Imperial Yachts Саймън Кларк преди това отрече пред медии компанията да е свързана с г-н Тимченко. В изявление, публикувано в четвъртък след съобщението на Министерството на финансите, Imperial Yachts заяви, че "обвиненията, отправени срещу нас от правителството на САЩ и в пресата, са неверни".

Миналия месец Италия конфискува Шехерезада, след като се готвеше да отплава от пристанището Марина ди Карара, на северния бряг на Тоскана. Преди това, през март Испания конфискува Полумесец в пристанището на Тарагона. Тогава испанската полиция заяви пред Ройтерс, че се смята суперяхтата за собственост на г-н Сечин.

Съединените щати добавиха Flying Fox ("Летящата лисица"), най-голямата яхта, управлявана от Imperial Yachts, към списъка си със санкции. Плавателният съд с дължина 446 фута (136 метра) е най-голямата яхта в света, предлагана за наемане, с цена 3 млн. евро (3.2 млн. долара) на седмица, според уебсайта на Imperial.

3e-news.net