Ден след като милиардерът за въглища и торове Андрей Мелниченко беше поставен в списъка със санкции на Европейския съюз на 9 март, неговата суперяхта Motor Yacht A спря да излъчва местоположението си, докато беше във водите на Малдивите, показват морски данни, съобщава Ройтерс.

В Италия четири дни по-късно властите задържаха друг от корабите на Мелниченко - най-голямата ветроходна яхта в света, оценена от италианската финансова полиция на 578 милиона долара.

Изключването на устройства, които позволяват на властите да проследяват местонахождението на кораба, може да помогне да не се виждат яхтите.

Но на Малдивите шансовете за действие срещу собствеността на санкционирани олигарси във всеки случай са малки, според интервюта с дузина хора, запознати с вътрешните дискусии за това как да се отговори на финансовите санкции на САЩ и Европа, включително министри на правителството, дипломати и експерти в суперяхтената индустрия на страната.

Предпазливият подход на властите на Малдивите към прилагането на санкциите, наложени след инвазията на Русия в Украйна, означава, че островната държава в Индийския океан се очертава като привлекателна дестинация за руските олигарси, притежаващи яхти.

Корабът на Мелниченко е една от шестте свързани с Русия яхти, които са се плъзгали между атолите на Малдивите, югозападно от Индия, след като западните нации удариха някои олигарси със санкции в отговор на инвазията на 24 февруари.

Според данни, предоставени от MarineTraffic, доставчик на морски анализи, три от яхтите са закрили местоположенията си на живо, променили са съобщените дестинации или са се преместили в международни води.

Идеята за конфискуване на яхти е "премислена", тъй като правната система на Малдивите не е достатъчно стабилна, каза в интервю главният прокурор на страната Хюсеин Шамийм, добавяйки, че властите не могат лесно да конфискуват кораби за посещение, освен ако престъпление не е извършено по местните закон.

Искания за коментар относно деактивирането на устройствата за местоположение на моторна яхта А и текущия й статут на собственост, изпратени до говорителя на Мелниченко, както и до неговата благотворителна фондация, производителя на торове EuroChem Group и въглищната компания СУЕК - две компании, от които той напусна през март, остават без отговор.

Миналия месец неговият говорител каза пред Ройтерс, че бизнесменът ще оспори санкциите, като добави, че няма политически връзки.

119-метровата (390-фута) моторна яхта A разполага с кристални мебели и три плувни басейна, снимки, публикувани от нейния строител, показват, и е оценена в специализирани публикации за лодки на 300 милиона долара. Съпругата на Мелниченко каза, че е участвала в интериорния дизайн.

Говорител на Мелниченко през 2017 г. призна в изявление пред Би Би Си, че ветроходната яхта принадлежи на неговия шеф. И двата съда са стилизирани от Филип Старк, известният френски дизайнер.

Безопасно убежище

Ситуацията на Малдивите подчертава трудността, пред която са изправени западните сили при задушаването на богатството на олигарсите, насочени към санкциите заради руската инвазия в Украйна, тъй като няколко нации по света все още предлагат сигурни убежища, казаха източниците, допитани от Ройтерс на Малдивите.

Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз въведоха широкообхватни санкции срещу руския президент Владимир Путин, законодатели и бизнесмени след инвазията, която Москва нарича специална военна операция, насочена към "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна.

Европейските държави иззеха имущество, включително вили и лодки, като властите конфискуваха най-малко шест кораба, които според тях принадлежат на някои от десетките олигарси, засегнати от санкции.

Питър Стано, говорител на Европейската комисия, каза, че санкциите не са обвързващи за държави извън ЕС или необвързани държави като Малдивите, въпреки че той призова всички страни да се придържат към тях.

Малдивите гласуваха за осъждане на руската инвазия в ООН и публично твърдят, че тя ще подпомогне международните усилия срещу санкционираните руснаци.

В действителност официални лица казват, че са загрижени за икономическото въздействие на възпирането на богатите руски посетители.

Със своите бели като прах плажове и около 1200 острова, повечето необитаеми, Малдивите са любима дестинация на супер богатите.

От затънтеност с оскъдни природни ресурси извън риба тон и кокосови орехи, през последните три десетилетия туризмът го задвижи до страна със средни доходи. Малдивите имат БВП на глава от населението преди пандемията от над 10 000 долара - най-високият в Южна Азия.

Туризмът представлява около една трета от икономиката на стойност 5,6 милиарда долара. Руснаците имат по-високи от средните разходи и съставляват далеч най-големия брой пристигащи през януари, последния месец преди инвазията в Украйна, показват данните на министерството на туризма.

Оттогава пристигащите от Русия са паднали със 70%, каза министърът на туризма Абдула Маусум. Той иска това да бъде обърнато.

"Нашата политика за влизане е много отворена. Малдивите са отворена страна", каза той.

"Никой не може да ги докосне"

Абдул Ханан управлява Seal Superyachts Maldives, осигурявайки гориво и храна на собствениците на плавателни съдове, включително руски клиенти. Ханан казва, че разходите за яхтите обикновено са стотици хиляди долари на седмица и че около половината му клиенти са руснаци.

Подобно на други собственици на суперяхти, те често зимуват в Индийския океан и прекарват летния сезон в Европа, каза той.

Ханан казва, че се е срещнал с някои руски собственици на борда на техните суперяхти след обявяването на санкциите, описвайки ги като "скромни, нормални хора", преминаващи през труден момент. Той не казва дали хората са под санкции.

"Засега те се опитват да задържат яхтите в международни води", където потенциално могат да бездействат месеци наред, каза той. — Тогава никой не може да ги докосне. Той отказа да посочи имената на клиентите, като се позова на конфиденциалност. Говорител на митническите власти на Малдивите, които наблюдават морския трафик във водите, не отговори на искане за коментар относно броя на яхтите, собственост на Русия в момента.

Деликатна дипломация

Въпреки че институциите на Малдивите биха се затруднили да пренебрегнат предупреждението от Министерството на финансите на САЩ, че отказът да конфискуват руски активи ще засегне достъпа им до финансовите пазари на САЩ, такова съобщение не е изпратено, каза служител, запознат с международните финансови споразумения на Малдивите.

Запитан за места, включително Малдивите, Андрю Адамс, ръководител на щатска работна група, която има за цел да замрази активите на олигарсите, казва пред Ройтерс, че Вашингтон вижда сътрудничество "на високо ниво", дори когато олигарсите се опитват да скрият яхти, самолети или друга подвижна собственост в страни, които смятат за потайни. Въпреки това, принуждаването на политически нестабилни и финансово ограничени Малдиви да направят труден избор за сметка на санкциите, може да ги доближи до Китай, казаха двама западни дипломати.

Предишно правителство засили отношенията с Пекин, но сега отношенията със Запада и традиционния съюзник Индия се подобряват.

"Ние сме наясно с икономическите рискове, които произтичат", за Малдивите, ако заеме твърда позиция, каза един от дипломатите.