Федерални агенти от САЩ и испанската Гражданска гвардия претърсиха тази сутрин яхта, собственост на руския олигарх Виктор Векселберг, закотвена край средиземноморски остров, предаде Асошиейтед прес.

Служителите на реда се качиха на плавателния съд в пристанището на Палма де Майорка, столицата на испанската автономна област Балеарски острови.

Говорител на испанската Гражданска гвардия потвърди, че нейни служители и агенти на ФБР претърсват 78-метровата яхта "Танго". Тя е под флага на островите Кук и стойността й се оценява на 120 милиона долара.

Яхтата е сред придобивките, свързвани с - милиардер и близък съюзник на руския президент Владимир Путин. Той е начело на базирания в Москва конгломерат "Ренова груп".

Всички активи на Векселберг в САЩ са замразени, а на американските компании е забранено да правят бизнес с него.

Векселберг отдавна има връзки със САЩ, имал е "зелена карта" в миналото и притежава имоти в Ню Йорк и Кънектикът. Роденият в Украйна руски бизнесмен натрупа състоянието си чрез инвестиции в алуминиевата и петролната индустрия в постсъветския период, отбелязва АП.

Векселберг беше разпитван и в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Embed from Getty Images