В опит да притъпи доминацията на китайската Huawei Technologies Белият дом работи с американски технологични компании за създаването на напреднал софтуер за следващото поколение 5G телекомуникационни мрежи, пише Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.

Планът ще стъпи на усилията на част от американските телекомуникационни и технологични компании за постигането на съгласие за единни инженерни стандарти, които ще позволят на разработчиците на 5G софтуер, който да върви на машините на почти всеки доставчик на хардуер. Това ще намали, а може и напълно да премахне, зависимостта от оборудването на Huawei.

Компании като Microsoft, Dell и AT&T са част от усилията за постигане на всичко това, твърди икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу.

"По-широката идея е цялата 5G архитектура и инфраструктура в САЩ да се прави предимно от американски фирми", коментира той. "Тук могат да влязат Nokia и Ericsson, тъй като те имат голямо американско присъствие".

Съединените щати продължават да твърдят, че Huawei има силни връзки с военните в Китай, което превръща телекомуникационното оборудване на компанията в риск за националната сигурност. Huawei отрича да има каквито и да било връзки и твърди, че оперира независимо.

Кудлоу обясни, че основателят на Dell Майкъл Дел подкрепя силно проекта, подчертавайки, че софтуерът става по-важен за 5G разработчиците.

"Dell и Microsoft напредват много бързо в разработката на софтуер и облачни възможности, които в действителност ще заменят голяма част от оборудването", твърди Кудлоу. "Ако цитирам Майкъл Дел: Софтуерът изяжда хардуера на 5G".

Всички тези усилия още са в ранен етап и са изправени пред редица предизвикателства, включително обединяването на различни компании с различни приоритети. Клетъчните мрежи са силно специализирани в технологии, които са предимно нови за софтуерни компании като Microsoft и Dell. Но представители на Белия дом полагат сериозни усилия заради потенциалната стойност, която 5G технологията може да донесе на по-широката икономика.

От индустрията твърдят, че инженерните стандарти ще подкрепят т.нар. интернет на нещата.