Министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер заяви днес, че Рено (Renault), в което Франция има 15-процентен дял, ще подаде жалба за 11 милиона евро подозрителни разходи, направени от бившия главен изпълнителен директор на компанията Карлос Гон, предаде Франс прес.

"Държавата ще предостави всички тези елементи на правосъдието и ще има жалба.Тя ще бъда проучена и правосъдието ще реши"", каза френският министър пред телевизиите Бе Еф Ем Те Ве и Ер Ем Се. Той уточни, че жалбата ще бъде подадена от самата автомобилна компания.

"Когато държавата е мажоритарен акционер на една компания, както е при Рено, където имаме 15 процента, то ролята й е да осигури доброто функциониране на управлението", заяви министърът.

Съветът на директорите на френския автомобилостроител обяви във вторник вечерта, че вътрешен одит е установил подозрителни разходи на стойност 11 милиона евро, направени от бившия шеф на френско-японския автомобилен концерн Карлос Гон.

Този одит, проведен от Рено и Нисан в съвместния им холдинг Ар Ен Би Ви (Renault - Nissan B.V. -RNBV) в Холандия, е потвърдил липсата на финансова прозрачност и недостатъци при процедурите за контрол на разходите, обяви съветът на директорите.

Тази сума покрива "допълнителните разходи за пътувания със самолет на Гон, "определени разходи, направени от г-н Гон" и "дарения, които са облагодетелствали организации с нестопанска цел", се посочва в съобщението.

Брюно Льо Мер напомни, че самият той е поискал този вътрешен одит "преди 6 месеца", както и че по време на вътрешното разследване в автомобилната компания са били установени закононарушения.

"Така въз основа на този одит всички факти ще бъдат представени на правосъдието и то ще реши", заяви Брюно Льо Мер.

Съветът на директорите на Рено, който се събра, за да проучи проекта за сливане с Фиат Крайслер (Fiat Chrysler), съобщи вчера , че е поискал от "представителите на Рено да се свържат с колегите си от Нисан (Nissan) в управителните органи на Ар Ен Би Ви с оглед на започването на съдебни действия в Холандия", без да споменава официално жалба.

На Карлос Гон, който бе арестуван на 19 ноември в Токио, бяха повдигнати 4 обвинения от японското правосъдие: 2 за укриване на доходи в документи от борсата и 2 за различни случаи на злоупотреба с доверие като предполагаемо присвояване на парични средства на Нисан.

Карлос Гон, който пледира, че е невинен, няколко пъти се оплака от заговор от Нисан. Той бе освободен под гаранция на 25 април.