Още двама руски милиардери се отказаха от гражданството си - съоснователят на Revolut Николай Сторонски и бизнесменът и Олег Тинков. Така отказалите се от руския си паспорт едри предприемачи станаха петима.

Николай Сторонски се отказа от руско гражданство вчера. Бизнесменът, който притежава и британски паспорт, се е отказал от руското си гражданство по рождение "преди известно време", съобщиха представители на Revolut пред в. "Дейли Телеграф".

Сторонски е категоричен противник на войната в Украйна. Вторият съосновател на Revolut, Влад Яценко, има украинско и британско гражданство. От началото на войната Revolut блокира всички преводи от и за Русия.

Според в. "Таймс" Revolut чака отговор на молбата си за банков лиценз в Обединеното кралство от 2021 г. насам.

В средата на октомври Украйна наложи санкции срещу бащата на Сторонски, който заема важен пост в Газпром. От Revolut уверярат, че техният изпълнителен директор се е отказал от руското си гражданство още преди това.

Олег Тинков пък "се сбогува с Русия" и изрази съжаление, че "страната окончателно е изпаднала в архаични, патерналистични и робски отношения".

"Няма Русия, имаше я, ама свърши", написа той в Instagram. "Това е зло, а аз съм на страната на доброто! Не знам колко време ми остава да живея, но определено не искам да умра с тези милиарди, да не съм мръсник, страхливец и подлец като 90% от всички олигарси в Русия", написа той и подчерта, че не може повече да "вижда всичко това" и да "да се асоциира путинския фашизъм", че неговите "бивши съотечественици" " просто така убиват и грабят мирни хора". Животът е единствен и ценен, пише преборилият рака предприемач и изразява надежда, че все повече бизнесмени ще последват примера му и "ще спрат да работят за фашизма, ще се откажат от бизнеса си и от гражданството си".

Той също така заяви, че "Украйна ще победи, защото доброто винаги побеждава злото, така са ни учили в училище".

Днес сутринта този пост бе премахнат, като веднага го заподозряха, че се е уплашил. Малко по-късно обаче Тинков реагира на случилото се и заяви, че не се отказва от думите си. "Публикацията ми от вчера мистериозно изчезна. Сигурно са кремълски тролове", написа бизнесменът.

След началото на руската инвазия Тинков се обяви против войната. След това заяви, че Кремъл го е принудил да продаде дела си в Tinkoff Bank.

Не всички в Русия обаче вярват в искреността на Тинков. Мнозина смятат, че позицията му сега се обяснява с желанието му да не попадне под санкциите на Запада, и припомнят как през 2017 г. в интервю за известният руския блогър Юрий Дуд той призова Путин да бъде обявен за цар.

Самият Тинков сега нарича тези думи "сарказъм".

Тинков става петият голям бизнесмен, отказал се от руско гражданство. Освен него в понеделник стана ясно за решението на Николай Сторонски, а преди това от руските си паспорти се отказаха основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Troika Dialog Рубен Варданян и основателят на "Тройка Диалог" Рубен Варданян и Тимур Турлов, основател на Freedom Finance.

През пролетта много руски милиардери заявиха, че не искат да бъдат свързвани с Русия, сред тях е основателят на Telegram бизнесменът Павел Дуров, който заяви, че не желае да го наричат "руски".