Руският милиардер Олег Тинков заяви, че е бил принуден да продаде банката си само за частица от истинската ѝ стойност заради критиките си срещу войната на Москва в Украйна, предаде ДПА.

"Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация: приемаш каквото ти се предлага. Не можех да преговарям", описа той продажбата в интервю за "Ню Йорк таймс", което днес влезе във водещите заглавия на новините в Русия.

Той си наел охрана, защото приятели с връзки в руското разузнаване, му казали, че Кремъл искал да го убие, съобщава милиардерът, който от няколко години живее в чужбина.

Според Тинков администрацията в Кремъл също така е заплашила мениджмънта на основаната от него "Тинкофф Банк", че финансовата институция ще бъде национализирана, ако не прекъсне връзките си с Тинков.

После той бил принуден да продаде 35-те си процента от акциите "за копейки". Купувачът - милиардерът Владимир Потанин - му платил едва 3 процента от истинската им себестойност, недоволства Тинков. "Тинкофф Банк" отрече версията на основателя си.

Не е имало никакви заплахи, заяви втората по големина руска частна банка.

През април Тинков нарече "безсмислена" войната срещу Украйна, наредена от руския президент Владимир Путин, и каза, че 90 процента от руснаците са против нея.

Той отдаде провалите на руската армия на корупцията с думите, че цялата страна е в плен на роднинско-приятелски назначения, подмазвачество и сервилност. Два дни по-късно "Тинкофф Банк" обяви, че си сменя името. Малко след това беше обявена и продажбата на дяловете.

Руският "Болшой театър" отмени постановки на двама режисьори, изказали се срещу войната, предаде Ройтерс.

От театъра разочароваха почитателите на операта и балета, като отмениха представления за тази седмица на режисьори, обявили се против конфликта в Украйна.

Театърът не посочи причина за отмяната на поставянето на сцената от Тимофей Кулябин и Кирил Себренников съответно на операта "Дон Паскуале" и балетния спектакъл "Нуреев".

Кулябин използва профила си в Инстаграм, за да изрази солидарност с Украйна и осмя действията на Русия там. В една от публикациите си той помести колаж с корицата на произведението на Лев Толстой "Война и мир", заменяйки първата дума от заглавието със "Специална операция" - понятието, с което Кремъл описва инвазията.

Серебренников заяви в интервю за "Франс 24" миналия месец, че "съвсем очевидно Русия е започнала войната" и че е потресен. "Това е война, това е убиване на хора, това е най-лошото нещо, което някога може да се случи на цивилизацията, на човечеството. Това е хуманитарна катастрофа, това са реки от кръв", каза той.

И двамата режисьори в момента се намират извън Русия.