Борис Минц е един от малкото богати руски бизнесмени (и филантропи), които се обявяват против руската инвазия в Украйна и президента Владимир Путин. Мнозинството високопоставени хора в страната запазиха мълчание относно войната, избягвайки критиките към Кремъл. Според Минц има едно просто обяснение: "Всички се страхуват", цитира го Би Би Си (BBC).

Минц отбеляза, че "всеки човек", който открито критикува Путин, "има основания да се тревожи за личната си безопасност".

Въпреки това, в интервю, направено по електронна поща, той каза пред BBC: "Нямам намерение да живея в бомбоубежище, както прави г-н Путин".

64-годишният мъж, който натрупа богатството си чрез инвестиционната компания O1 Group, която основа през 2003 г. и след това продаде през 2018 г., каза, че в Русия "обичайният начин" да се накаже собственик на бизнес за неговата "нетърпимост" към режима е да "образуват скалъпено наказателно дело срещу бизнеса му".

"Подобни наказателни дела ще засегнат не само самите собственици на фирми, но и техните семейства и служители", каза Минц.

"Всеки бизнес лидер, независим от (Путин), се възприема като заплаха, тъй като той или тя може да е в състояние да финансира опозиция или да култивира протест - като тези хора се възприемат като врагове на Путин и следователно като врагове на държавата", добави Минц.

Това е ситуация, с която Минц има опит от първа ръка, след като за първи път се изказа публично срещу политиката на президента Путин през 2014 г., след анексията на Крим.

Минц усеща, че трябва да напусне Русия през 2015 г. прави го и отива в Обединеното кралство "в контекста на нарастващите репресии срещу политическата опозиция" -  Борис Немцов беше застрелян същата година.

Две години по-късно бившата инвестиционна компания на Минц - O1 Group, "се озова в открит конфликт срещу Централната банка на Русия", каза той, като започнали съдебни процедури в няколко различни юрисдикции.

"Когато започнат да се случват такива неща, това е ясен сигнал, че човек трябва незабавно да напусне страната", каза Минц.

Той остава обект на съдебни действия от страна на Кремъл.

И още за Борис Минц

В краткото представяне на неговия живот, поместено на едноименния интернет адрес (borismints.com), можем да прочетем, че д-р Борис Минц започва кариерата си в Ивановския текстилен институт между 1983 и 1990 г. През 1987 г. работи в Младежки център за научно творчество, където осигурява първия си инвестиционен капитал.

През 1990 г. д-р Минц е заместник-кмет на Иваново и председателства Комитета за управление на градската собственост до 1994 г. По-късно е назначен за ръководител на Службата на президента на Руската федерация по въпросите на Местно управление и секретар на Съвета за местно самоуправление в Руската федерация, на който пост е между 1996 и 2000 г. По това време комитетът беше председателстван от президента Борис Елцин.

Малко след това д-р Минц става генерален директор на REN TV, руската безплатна телевизионна мрежа - между 2001 и 2003 г.

Д-р Борис Минц основава и председателства инвестиционната компания O1 Group, която притежава и управлява активи в сектора на недвижимите имоти и финансите. Между 2012-2013 г. е президент на финансовата корпорация "Откритие". През 2013 г. д-р Борис Минц продава акциите си там.

През 2010 г. разширява бизнеса, като основава O1 Properties and Investment Company за управление на недвижими имоти. Между 2014 г. и 2015 г. придобива дялове в австрийските компании CA Immo и Immofinanz. CA Immo притежава и управлява търговски имоти в Австрия, Германия и Източна Европа. До 2017 г. O1 Properties беше 6-ият по големина собственик на търговски недвижими имоти в Русия.

От 2013 г. до 2017 г. O1 Group придобива пенсионни бизнес активи, включително  купува НПФ Телеком-Союз, НПФ Сталфонд, НПФ Благосостояние ОПС, НПФ Уралсиб, НПФ Образование, НПФ Нашето бъдеще, НПФ Социальное развитие. В резултат на това през 2016 г. беше създадена финансовата група Future, един от най-големите мениджъри на пенсионни активи в Русия. Групата управлява няколко водещи фонда в задължителното пенсионно осигуряване и в доброволното частно пенсионно осигуряване, включително NPF Future, NPF Telecom-Soyuz и NPF Obrazovaniye. В резултат на това Future Financial Group стартира IPO (първично публично предлагане) на Московската фондова борса през октомври 2016 г.

През септември 2018 г. Борис Минц продава O1 Properties и финансовата група Future, включително NPF Future.