Милиардерът от Силициевата долина Юрий Милнер, роден в Москва, съобщи вчера, че се е отказал от руското си гражданство, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Моето семейство и аз напуснахме Русия окончателно през 2014 г., след руската анексия на Крим - написа той в Туитър. - А това лято приключихме официално процеса на отказ от руското си гражданство."

Основател на групата за инвестиции в интернет Диджитал скай текнолъджис (Ди Ес Ти - DST Global) и един от първите купувачи на акции на американската групировка Фейсбук, от 1999 г. Милнер е израелски гражданин, обяснява той самият на своя сайт.

Юри Милнер е и съосновател на Mail.ru.

Физик по образование, Милнер е работил за Световната банка. Той не притежава активи в Русия и 97 на сто от богатството му е спечелено извън тази страна, сочат данни от сайта. Уточнява се, че "Юрий никога не се е срещал с (президента на Русия) Владимир Путин, било то отделно или в състава на група".

Благотворителната фондация на Милнер "Брейктру прайз фаундейшън" (Breakthrough Prize Foundation) осъди през март руската инвазия в Украйна и отпусна над 11 милиона долара (11,3 милиона евро) в помощ на украинските бежанци и учените, принудени да напуснат страната.

През 2016 г. Милнер и британският астрофизик Стивън Хокинг (починал през 2018 г.) лансираха амбициозна инициатива - мисия до Алфа от съзвездието Кентавър, най-близката до Земята група звезди, с малък космически апарат, тежащ едва няколко грама, който да лети с една пета от скоростта на светлината, задвижван от поток протони, излъчвани от разположен на Земята лазер върху неговото "платно" с площ от няколко квадратни метра.

Двамата замислиха съвместно и мащабно проучване с цел търсене на живот в извънземното пространство - десетгодишен проект на стойност 100 милиона долара, финансиран от Милнер.

Ето как Forbes представя Милнер

Актуалната нетна стойност на активите му възлиза на 7,3 млрд. долара.

Най-влиятелният руски технологичен инвеститор, Юри Милнър отрано инвестира подкрепи Facebook и Twitter чрез своя фонд за рисков капитал DST Global. Но Милнер продаде тези дялове и по-късно инвестира в Spotify и Airbnb.

Милнер също залага много на китайски технологични компании, включително онлайн търговците на дребно Alibaba и JD. Com и производителят на мобилни телефони Xiaomi, отбелязва Forbes. Не е известно как са се отразили на тези му вложения сривовете в понеделник на акциите на китайски технологични компании  (засегнати бяха Alibaba Group и  Tencent) след новите американски мерки за контрол на износа на технологии за Китай, свързани с разработването на полупроводници. Ограничителните мерки са насочени към забавяне на технологичния и военен напредък на Пекин, посочва агенцията.

В петък, 7 октомври, администрацията на президента Байдън публикува широкообхватен набор от рестрикции върху американския износ, включващи и прекъсване на китайския достъп до определени полупроводникови технологии, произведени с американско оборудване по целия свят.