Полицията е претърсила днес централата на френския автомобилостроител Рено (Renault), съобщи компанията, цитирана от ДПА. Според местни медии разследването е свързано с бившия шеф на Рено Карлос Гон.

Говорител на компанията заяви, че Рено изцяло сътрудничи на властите, но отказа допълнителни коментари.

Списание "Експрес" съобщи, че полицията е обискирала офисите на Рено в Булон Биянкур край Париж заради използването от Карлос Гон на двореца Версай за сватбеното му тържество през 2016 година.

През февруари Рено разкри, че бившият шеф на компанията е получил потенциално неуместна "лична облага" на стойност 50 000 евро (56 700 долара) в замяна на договор за спонсорство, който компанията е сключила с двореца.

Тогава Рено обяви, че са необходими допълнителни проверки, но обеща да съобщи първоначалните си разкрития на съдебните власти.

65-годишният Карлос Гон бе задържан в Токио на 19 ноември миналата година по обвинения във финансови нарушения при японския автомобилостроител Нисан (Nissan). Той беше председател на съвета на директорите на компанията, преди да бъде освободен от този пост след ареста. Гон е обвинен, че е злоупотребил с позицията си за лична финансова изгода.

Той беше освободен незабавно от поста председател на съвета на директорите в Нисан и Мицубиши (Mitsubishi), а през януари - и от ръководната му позиция в Рено. През следващите месеци Гон бе изправен пред редица правни проблеми, а скандалът разтърси 20-годишния съюз между Рено и Нисан, припомня ДПА.