Комплексът "Мини Марица-изток" ЕАД за първи път в 70-годишната си история ще изнася въглища зад граница. Това стана възможно след подписването на 17 юни на договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до Белград, обяви Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството, цитиран от БТА.

"Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техният износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на "Мини Марица-изток" ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса "Марица-изток". Този износ е сериозно постижение и добра перспектива", обясни инж. Илза Чинкова.

Тя уточни, че договорът за износ на лигнитни въглища, с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия, е подписан между "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево и белградската компания "Виром груп".

Очаква се до няколко дни да бъде представен банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за ТЕЦ "Никола Тесла 1" и "Никола Тесла 2".

Двете базови централи снабдяват с електроенергия почти половината територия на западната ни съседка, но след наводнение отпреди няколко години на рудник "Колубара" изпитват сериозни затруднения с горивото. Досега е правен внос от Румъния и Северна Македония, обясни изпълнителният директор.

Договорът е със срок до 30 април следващата година, предвижда се да бъдат продадени 1,75 млн. т въглища. Договорена е била цена с малко над 9 процента по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в комплекса "Марица изток" сега изкупуват лигнитите (87,35 лв. /тон условно гориво). В договора има опция за удължаване на срока за действие, логистиката по извозването на количества е в задълженията на фирмата-купувач.