Междуконтиненталната борса (ICE) предупреди, че може да премести търговията си с газ извън ЕС, ако Брюксел приеме плана за налагане на таван на цените, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Министрите на енергетиката от Общността ще се съберат в понеделник, 19 декември, за да се опитат да постигнат съгласие за предложеното ограничение на цените след месеци на спорове, между отделните страни, които са на разнопосочни мнения, дали мярката ще помогне или ще подкопае усилията им за овладяване да растящите цени на енергията и инфлацията.

"Ако бъде одобрен, механизмът за коригиране на пазара ще бъде наложен на клиентите ни и на пазарната инфраструктура без необходимото време за тестове за устойчивост и задълбочено управление на рисковете", посочва борсовият оператор в изявление, споделено с Ройтерс.

"Механизъм за корекция на пазара" е терминът, който Европейската комисия използва за ценовия таван за газа.

Междуконтиненталната борса като пазарен оператор носи отговорността да обмисли всички варианти, ако този механизъм бъде договорен, включително дали опцията за действащ пазар в Нидерландия все още е целесъобразна, се казва в изявлението.

Газовият хъб Ти Ти Еф (TTF - The Title Transfer Facility) е основният фючърсен пазар за газ в Европа, привличащ доставчици, търговци на едро и спекуланти. Нидерландският оператор на газопреносната мрежа "Газюни" (Gasunie), който основа хъба през 2003 година (и е негов оператор), посочва също, че базирането на търговската платформа TTF в страната е от полза за осигуряването на синьо гориво за Европа, тъй като търговската активност привлича газ, увеличавайки стабилността на доставките в Нидерландия.

ЕК предложи миналия месец ценово ограничение, което да се задейства, ако фючърсната цена за следващия месец на хъба TTF превишава 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газа за десет дни.

Ако бъде одобрена от европейските страни в понеделник, мярката ще влезе в сила от 1 януари. 

Държавите от ЕС преговарят по предложението, като някои настояват за значително по-нисък праг от 200 евро за мегаватчас или още по-малко.

Засега Еврокомисията не е отговорила на запитванията за коментар на изявлението на борсовия оператор.

Миналата седмица компанията предупреди Комисията, че предложения ценови таван на практика може да тласне цените нагоре, допълва Ройтерс, позовавайки се на вътрешна записка, до която е получил достъп.