12 страни членки на ЕС, сред които България, искат значително намаляване на предложения ценови таван на газа, предава кореспондентът на БНР от Брюксел, позовавайки се на информация от "Блумбърг".

Искането е отправено два дни преди извънредния Съвет "Енергетика" в Брюксел, на който държавите членки ще се опитат да постигнат споразумение по въпроса. Групата разполага с достатъчно гласове, за да го блокира, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени, твърди дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Според предложението на Европейската комисия от ноември корекционният механизъм за пазара на газ ще бъде задействан, когато цената на сключените предния месец договори на хъба TTF надвишат 275 евро на мегаватчас и разликата между световните цени мине 58 евро.

За България идеалният ценови таван е под 200 лева, каза министърът на енергетиката Росен Христов на предишния Съвет "Енергетика". Заедно с България намаляване на тавана искат още Гърция, Италия, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия и Словения и Малта.

На коренно различно мнение са Германия, Нидерландия и Дания.